Home / AKTUELNO / SVEMIR POSTAJE BOJNO POLJE: Rusija je u orbitu lansirala „satelit za inspekciju“, Amerikanci sumnjaju na ONO NAJGORE…

SVEMIR POSTAJE BOJNO POLJE: Rusija je u orbitu lansirala „satelit za inspekciju“, Amerikanci sumnjaju na ONO NAJGORE…

Sjedinjene Američke Države su izrazile veliku zabrinutost da se Rusija sve više bavi stvaranjem novog svemirskog oružja, među kojima i mobilni laserski sistem uništavanja satelita u svemiru.

Ti strahovi su se naročito pojačali, nakon što je Rusija lansirala satelit za koji tvrdi da ima cilj da vrši inspekciju uređaja u svemiru, a za koji SAD sumnjaju da se zapravo radi o oružju.

Ilim Poblet, asistent državnog sekretara zadužena za kontrolu naoružanja, rekla je na Konferenciji o razoružavanju UN da je „uznemirujuća“ težnja Rusije da radi na svojoj sposbnosti ratovanja u svemiru, preneli su američki mediji.

Ruski izaslanik na konferenciji Aleksander Dejneko je odbacio njene komentare kao neosnovane i klevetničke.

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov, na ženevskom forumu u februaru, rekao je da je prioritet njegove zemlje sprečavanje trke u naoružanju u svemiru, u skladu sa zajedničkim nacrtom ugovora Rusije i Kine prezentovanom pre deset godina.

Ali ruski predsednik Vladimir Putin je u martu predstavio „šest novih velikih ofanzivnih sistema oružja“, uključujući i vojni mobilni laserski sistem Peresvet, rekla je Poblet.

– Za Sjedinjene Države ovo je još jedan dokaz da ruske akcije ne odgovaraju njenim rečima – rekla je.

Govoreći o „inspektoru svemirskih uređaja“, čije je slanje u svemir najavljeno prošlog oktobra, ona je rekla da se sa sigurnošću zna da je on poslat u orbitu.

Međutim, ona je rekla da je ponašanje ovog satelita neobično i da nije u skladu sa ijednim drugim ruskim satelitom za inspekciju koji su prethodno lansirani.

– Zabrinuti smo da abnormalnim ponašanjem takozvanog „inspektora svemirskih uređaja“. Ruska težnja za jačanjem protivsvemirskih sposobnosti je uznemirujuća, kad se uzme u obzir nedavni šablon ruskog zlonamernog ponašanja. Ne znamo šta je to poslato i nemamo načina da utvrdimo – rekla je Poblet.

Prema njenim rečima, Rusija i Kina predlažu ugovor koji ne bi zabranio aktivnosti kao što su testiranja i skladištenja protiv satelitskih oružja.

Dejneko je rekao da su te optužbe zasnovane samo na sumnjama i pretpostavkama.

Prema njegovim rečima, SAD nisu predložile nikakve amandmane kinesko-ruskom predlogu sporazuma.

– Vidimo da američka strana ima ozbiljne zabrinutosti u vezi sa Rusijom, tako da biste mislili da bi trebalo da budu prvi koji podržavaju rusku inicijativu. Trebalo bi da budu aktivni u radu na razvoju sporazuma koji bi 100% zadovoljio bezbednosne interese američkog naroda. Ali oni nisu dali taj konstruktivan doprinos – rekao je Dejneko.

Kineski izaslanik na ovoj konferenciji Fu Cong je pozvao na suštinske diskusije o svemiru, koje bi dovele do pregovora.

– Kina se uvel zalagala za miroljubivo korišćenje svemira i mi smo protiv naoružanja u spoljnjem svemiru, protiv trke u naoružanju i protiv pretvaranja svemira u bojno polje – rekao je on.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …