Home / AKTUELNO / SVET NA IVICI HAOSA: PRORUSKA VOJSKA SPRŽILA TURSKE VOJNIKE- IZGINULI ERDOGANOVI LEGIONARI!

SVET NA IVICI HAOSA: PRORUSKA VOJSKA SPRŽILA TURSKE VOJNIKE- IZGINULI ERDOGANOVI LEGIONARI!

Libijska nacionalna armija (LNA) saopštila je da je gađala aerodrom Mitiga i likvidirala nekoliko turskih vojnika.

– Poslednjih dana izveli smo napad na vojne objekte aerodroma Mitiga u Tripoliju – to nisu objekti grupa Misurate, već direktno Oružanih snaga Turske. Oni su uništeni. To su radari i sistemi za protivvazdušnu odbranu. Među ubijenima ima i turskih vojnika – izjavio je portparol Libijske nacionalne armije Ahmad el Mismari na konferencije za medije.

Prema njegovim rečima, LNA poštuje primirje, sprovodeći operacije samo kao odgovor na provokacije snaga Vlade nacionalnog sporazuma.

– Sada se vode bitke u Libiji, već 40 sati, kako bi se sprečilo da neprijatelj iskoristi primirje – rekao je El Mismari.

On je napomenuo da je LNA napala područje Misurate, uništivši „sve što se izjednačava sa turskim prisustvom“, uključujući vojna skladišta.

Portparol je dodao da su snage Libijske nacionalne armije ušle u nekoliko oblasti Tripolija, ali ne napreduju, poštujući primirje.

Libijski sukob

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Premijer Vlade nacionalnog sporazuma Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Berlinska konferencija održana je nekoliko dana nakon međulibijske konferencije u Moskvi 13. januara, na kojoj su učestvovali predsednici Rusije i Turske. Haftar je rusku prestonicu takođe napustio bez potpisanog primirja sa predsednikom Vlade u Tripoliju Fajezom Saradžom.

Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …