Home / AKTUELNO / U KONGRESU SAD SAOPŠTENA ZASTRAŠUJUĆA VEST ZA AMERIKANCE

U KONGRESU SAD SAOPŠTENA ZASTRAŠUJUĆA VEST ZA AMERIKANCE

Sjedinjene Države ne raspolažu sredstvima protivraketne odbrane koja bi ih mogla zaštititi od ofanzivnih nuklearnih oružja koja ima Rusija – izjavio je američki vice-admiral Džon Hil.

On je direktor agencije Pentagona za protivraketnu odbranu. Dakle: neko ko je u američkom vojnom vrhu najkompetentniji za procene te vrste.

Utoliko veću `težinu` imaju i ove Hilove reči pred kongresmenima članovima nadležnog potkomiteta Predstavničkog (donjeg) doma Kongresa SAD:

«Mogu da potvrdim da ne planiramo da proizvodimo i postavljamo PRO sisteme koji bi nas štitili od Rusije i Kine. Za te dve zemlje imamo drugu strategiju».

Hil nije otkrio – bar ne za širu javnost – u čemu je ta posebna strategija za Rusiju i Kinu.

Kongresmeni su ga pitali: mogu li SAD – sa 40 protivraketnih lansera na Aljasci i četiri u Kaliforniji – orbiti mogući udar Rusije sa 1.550 nuklearnih projektila.

Hilov odgovor je bio: «Sa ovim što sada imamo – naravno ne!»

Neki kongremsni su zatražili razjašnjenje – da li su dobro čuli i shvatili da Pentagon i Bela kuća ne planiraju da prave PRO koja bi parirala mogućnostima Rusije i Kine?

Hil im je rekao: «Dobro ste čuli».

Moskva je prethodno izrazila zabrinutost američkim «planovima u oblasti PRO».

Posebno je ukazala na testiranja protivrakete SM-3 Block IIA, ocenivši da Vašington počinje da radi na svom «sistemu za direktno obuzdavanje Rusije».

(Fakti)

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …