Home / AKTUELNO / SVET U ŠOKU: RUSI PRONAŠLI KRV U TEČNOM STANJU U ŽIVOTINJI IZ LEDENOG DOBA STAROJ 42.000 GODINA!

SVET U ŠOKU: RUSI PRONAŠLI KRV U TEČNOM STANJU U ŽIVOTINJI IZ LEDENOG DOBA STAROJ 42.000 GODINA!

Najbolje sačuvana životinja iz ledenog doba ikada pronađena!

Istraživači sa ruskog Severoistočnog federalnog univerziteta (SVFU) pronašli su krv u tečnom stanju u zaleđenom trupu konja koji je u večno smrznutom tlu proveo 42 hiljade godina, što u istoriji paleontologije dosad nije zabeleženo.

Ovo je izjavio direktor Muzeja mamuta naučnoistraživačkog instituta za primenjenu ekologiju Severa SVFU Semjon Grigorjev.

Obdukcija je pokazala da su dobro očuvani svi unutrašnji organi. Iz krvnih sudova srca uzeti su uzorci tečne krvi. A tečno stanje zadržano je i posle 42 hiljade godina zahvaljujući zamrzavanju i pogodnim uslovima pokopavanja. Mišićna tkiva sačuvala su prirodnu crvenkastu boju.

Slobodno možemo da kažemo da je reč o najbolje očuvanoj životinji iz ledenog doba koja je dosad pronađena, rekao je on.

Kako je objasnio, truplo je u potpunosti očuvano, nema nikavkih vidljivih spoljašnjih oštećenja. Ovako nešto vrlo retko se događa sa paleontološkim objektima. U principu većina pronalazaka je nepotpuna, fragmentarna ili sa velikim deformitetima tela i jako mumuficirana. Ždrebe je riđe boje, sa crnim repom i grivom.

Dlaka je sačuvana na glavi, nogama i delu trupa, što predstavlja jedno od malih naučnih otkrića, jer su svi ranije pronađeni konji bili bez dlake, kaže Grigorjev.

Po njegovim rečima, stučnjaci Severnoistočnog federalnog univerziteta u laboratoriji za molekularnu paleontologiju zajedno s korejskim kolegama iz Fonda za biotehnološka istraživanja već drugi mesec pokušavaju da kultivišu ćelije radi eventualnog kloniranja ovog izumrlog neparnoprstaša koji je živeo zajedno sa mamutima.

Ovaj jedinstveni pronalazak biće jedan od glavnih eksponata na velikoj izložbi The Mammot koja će biti održana u četiri grada u Japanu (Tokiju, Nagoji, Fukuoki i Osaki), od juna do septembra iduće godine.

Na izložbi će biti predstavljeno preko trideset eksponata iz Jakutije. Prvi put na svetu biće pokazani zamrznuti eksponati, surla Maloljahovskog mamuta, trupovi Jukagirskog bizona, praistorijskog ždrebeta i jarebice.

Jedini na svetu kompletni trup izumrlog konja iz daleke prošlosti pronašli su meštani na jednom od područja sa najnižom temperaturom na Severnoj zemljinoj polulopti, Verhojanskom rejonu u Jakutiji, u leto prošle godine. Praistorijska životinja odmrzla se u permafrostu u krateru Batagajka na dubini od oko 90 metara.

Lokalno stanovništvo pronašlo je ovde 2009. godine polovinu trupa odraslog konja iz srednjeholocenske epohe starog oko 4,4 hiljade godina i kompletnu mumiju mladunčeta prvobitnog bizona koja potiče od pre 8,2 hiljade godina.

Pronalazak su na licu mesta proučili članovi ekološke ekspedicije naučnoistraživačkog instituta za primenjenu ekologiju Severa SVFU i japanskog Univerziteta Kindaj.

Analiza prikupljenih uzoraka iz ledenog plena u kome se ždrebe nalazilo desetine hiljada godina treba da pokaže u kakvim je uslovima ono obitavalo, specifičnostima klime i biljnog sveta tog doba. Ekipa japanske televizije Fuji Television Network koja je i organizator izložbe mamuta u Japanu snimala je istraživanje.

Posle terenske faze istraživanja trup ždrebeta prebačen je u u ledenu komoru Muzeja mamuta NIIPЭS SVFU. „Razvili smo program kompleksnih istraživanja praistorijske životinje, koja su pokazala da je u trenutku smrti ona imala između jedne i dve nedelje, i bila praktično beba.

Kao i u većini sličnih slučajeva kada su ostaci tako dobro očuvani, uzrok smrti bio je davljenje u blatu. Ono se kasnije zamrzlo i postalo deo večno smrznutog tla.

U želucu i crevima pronađena je velika količina prljavštine i mulja kojih se mladunče nagutalo u poslednjim trenucima života“, objasnio je Grigorjev.

(Russia Beyond)

Check Also

POLOVNJACI U SRBIJI POSKUPLJUJU NAJMANJE 30 ODSTO! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Polovni automobili u Srbiji ovoga proleća poskupeće najmanje 30 odsto, kažu stručnjaci. Razloga je više, …