Home / AKTUELNO / SVETU PRETI JOŠ VEĆA SABOTAŽA koja će prouzrokovati metež, haos i nered..!

SVETU PRETI JOŠ VEĆA SABOTAŽA koja će prouzrokovati metež, haos i nered..!

spanija- policija- neredi- protesti

Svet bi uskoro mogao da doživi „ozbiljnu digitalnu sabotažu“ koja će prouzrokovati metež, „haos i nered“, upozorio je u utorak direktor holandske tajne službe Rob Bertole.

Sabotaža životno važne infrastrukture je „stvar zbog koje možda nećete moći da zaspite“, rekao je Bertole pred stotinama stručnjaka i službenih predstavnika okupljenih na konferenciji o informatičkoj sigurnosti u Hagu.

Ovo upozorenje dolazi pošto je od petka u neviđenom informatičkom napadu pogođeno više od 300.000 korisnika u najmanje 150 zemalja sveta, mada se čini da napad jenjava, prenosi „Jutarnji list“.

Pretnja sajber napada „nije nestvarna, ona je tu, oko nas“, rekao je Bertole na dvodnevnom forumu koji je organizovala holandska vlada.

– Mislim da smo možda puno bliže ozbiljnom činu digitalne sabotaže nego što se misli – istakao je on.

Bertole je podsetio da je 2012. najveća saudijska naftna kompanije bila na meti kratkog napada a da je tri godine posle hakovana ukrajinska kompanija za distribuciju električne energije, zbog čega nekoliko sati nije bilo struje.

Infrastruktura širom sveta je međusobno povezana, što ima velikih prednosti, ali i „nedostataka“, rekao je on.

– Zamislite šta bi se dogodilo da se na dan-dva ili na nedelju dana izvrši sabotaža čitavog bankarskog sistema“, dodao je Berhole. „Ili da se dogodi kvar u našoj saobraćajnoj mreži. Ili da se izvede informatički napad na kontrolore leta dok daju uputstva avionima. Posledice bi bile katastrofalne – rekao je on.

Zemlje moraju da se pripreme za buduće pretnje na digitalnom polju, a vlade i privatni sektor moraju sarađivati, s obzirom da su tu „naša društva najosjetljivija“, objasnio je Bertole.

Stručnjaci za informatičku bezbednost koji upozoravaju da su mogući novi napadi, misle da su možda otkrili vezu između Severne Koreje i informatičkog napada svetskih razmera, za koji još niko nije preuzeo odgovornost, a u kom je u nedelju stradalo 165.000 računara.A

(Jutarnji list)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …