Home / AKTUELNO / TEMPERATURNI PREOKRET: Za srpsku Novu godinu sunčano i toplo!

TEMPERATURNI PREOKRET: Za srpsku Novu godinu sunčano i toplo!

Ako se spremate da večeras Novu godinu proslavite na Trgu, onda je zimska oprema prava stvar za vas. Novogodišnja noć biće vedra, ali ledena, sa temperaturama od minus 10 do čak minus 20 stepeni. Ledeni talas potrajaće do subote, 3.januara, nakon čega sledi pravi vremenski obrt…

turista sunce kraj sveta

– Novogodišnja noć će, kao i naredna tri dana, biti veoma hladna u svim mestima u Srbiji, uključujući i Beograd. Noć će biti vedra, bez vetra, ali ledena. Naročiti oprez se savetuje u konzumiranju alkohola jer usled pada i dužeg zadržavanja na snegu može doći do smrzavanja – priča za portal “Blica” meteorolog Časlav Stanojević.

Od 3. januara sledi otopljavanje. Prodor toplijeg vazduha u naše krajeve podići će temperaturu iznad nule i doneti mnogo sunca.

– Prodor toplog vazduha doneće i vrlo slab sneg, ali će mraz oslabiti tako da za nas Božić očekuje toplije vreme sa temperaturama oko sedam-osam stepeni tokom dana. Do srpske Nove godine sneg će se u nižim predelima otapati, pa ćemo 14. januar dočekati u toplom i sunčanom danu – kaže Stanojević.

Ovakvo vreme, dodaje on, naročito će pogodovati usevima koje ovi ledeni dani sa kasnijim otopljavanjem čuvaju od izmrzavanja. Ledeni dani ubiće i viruse, pa toplije vreme možemo dočekati bez straha od gripa.

Zbog hladnoće led na rekama

Na više reka u Srbiji zbog hladnoće prognozirana je do 3. januara pojava prvog priobalnog leda dok se na banatskim vodotokovima očekuje povećanje debljine formiranog leda. Republički hidrometeorološki zavod upozorio je danas da će do 3. januara naredne godine temperatura vode na Dunavu, Tisi i Savi imai tendenciju hlađenja, odnosno opadanja nivoa.

Na Tisi se prognozira “prva pojava priobalnog leda, a na Dunavu u rukavcima i kanalima prognozira se prva pojava priobalnog leda sa kratkotrajnom pojavom delimičnog ledostaja”.

(Srna, Tanjug)

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …