Home / U FOKUSU / Predsednik Evropske komisije upozorio: Ekonomski haos preti Italiji, Portugalu i Francuskoj!

Predsednik Evropske komisije upozorio: Ekonomski haos preti Italiji, Portugalu i Francuskoj!

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker priznao je: 2015-ta biće teška godina za Evropu, naročito u oblasti ekonomije.

junker

U  interjuu nemačkom državnom radiju Deutsche Welle, ocenio je da Evropska centralna banka mora nastaviti borbu sa posledicama ekonomske krize i ukazao da se moraju „izbalansirati nacionalni budžeti država-članica”.

Junker je ponovio da će EK skoncentrisati na investicione programe čija će ukupna vrednost biti 315 milijardi evra i na otvaranje novih radnih mesta.

Upozorio je da kriza koja je zahvatila Grčku može proizvesti ekonomski haos u Evropskoj uniji i preneti se i na druge zemlje. Rizik je toliko veliki da „kiparski scenario” preti Italiji i Portugalu, čak i Francuskoj.

Junker je sa zabrinutošću upozorio: da su simpatije većine u Grčkoj na strani levih snaga iz partije SIRIZA čije rukovodstvo insistira da Atina prestane da plača dugove MMF.

Junker je priznao i da celu cituaciju otežava narastajuće nezadovoljstvo prvih figura nekih zemalja politikom Evropske unije. Za primer je naveo britanskog premijera Dejvida Kamerona koji želi da izdejstvuje „veću suverenost Velike Britanije od EU”.

„Ako Britanija napusti EU, to će ići na ruku evroskepticima iz drugih zemalja jer se te ideje pridržavaju mnogi političari. Uključujući Marin Le Pen koja je sve popularnija među Francuzima” – upozorio je Junker.

(Fakti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …