Home / AKTUELNO / THE NATIONAL INTEREST: SAD SE MOŽE DOGODITI DA IM RUSIJA ILI KINA PRIREDE KOSMIČKI PERL-HARBUR

THE NATIONAL INTEREST: SAD SE MOŽE DOGODITI DA IM RUSIJA ILI KINA PRIREDE KOSMIČKI PERL-HARBUR

Sjedinjene Države se – objavio je renomirani The National Interest – već u bliskoj budućnosti mogu sa opasnošću iznenadnog razornog udara Rusije ili Kine po svojim satelitima.

Autor teksta je američki analitičar Brajan Čau koji je upozorio: „Opasnost je toliko velika da se mere za njeno osujećivanje moraju preduzimati već sada“.

Čau dalje piše: „Otkako je Kina 2007-me uspešno testirala svoju antisatelitsku raketu lansiranu sa zemlje – i Sjedinjene Države i njihovi saveznici bili su toliko `opčinjeni` tim dostignućem Pekinga da  uopšte nisu obraćali pažnju na kineske kosmičke operacije neposrednog kontakta“.

Čau u The National Interest svoju liniju razmišljanja nastavlja ovako:

„Stvari stoje tako da Vašington može biti nespreman za kosmički Perl-Harbur – za istovremeno uništenje mnoštva svojih satelita uz pomoć robotizovanih kosmičkih aparata.

Čau naglašava da će Kina već za dve-tri godine imati na orbitama oko Zemlje kosmičke aparate za koje će tvrditi da će služiti opsluživanju njenih satelita, a ubrzo potom će ih imati i Rusija.

Čau posebno ukazuje da će se takvi „aparati“ i Kine i Rusije lako pretvarati u ubice američkih satelita.

Autor teksta u The National Interest otvoreno predlaže da SAD – da bi se zaštitile – same što pre proizvedu sopstvene „robotizovane aparate za opsluživanje satelita sposobne i za protivsatelitsku borbu.

Čau takve aparate“ naziva „satelitima-telohraniteljima“ i predlaže da se postave pored najvažnijih američkih satelita.

On smatra da sateliti-telohranitelji mogu biti konstruisani, proizvedeni i postavljeni oko najažnijih satelita SAD tokom narednih nekoliko godina. Ali, samo pod uslovom da Pentagon počne da deluje odmah.

Čau, inače, u tekstu otkriva da je Uprava Pentagona za perspektivne projekte (DARPA) već obećala da će prvi američki „robotizovani kosmički aparat za opsluživanje satelita“ lansirati već u martu 2021. godine.

On to, naravno, pozdravlja i predlaže da SAD svoje robote-telohranitelje prave bez obaziranja na Rusiju i Kinu.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …