Home / TEMA DANA / TRI MOGUĆA RAZLOGA ZBOG ČEGA JE NIKI HEJLI IZNENADA DALA OSTAVKU NA JEDNO OD NAJZNAČAJNIH MESTA U AMERIČKOJ POLITICI..

TRI MOGUĆA RAZLOGA ZBOG ČEGA JE NIKI HEJLI IZNENADA DALA OSTAVKU NA JEDNO OD NAJZNAČAJNIH MESTA U AMERIČKOJ POLITICI..

Niki Hejli, ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama, iznenadila je Vašington odlukom da napušta mesto u UN-u. Predsednik SAD Donald Tramp prihvatio je ostavku ambasadorke, koja će napustiti tu funkciju na kraju ove godine, i najavio da će u narednim nedeljama odlučiti ko će biti njena zamena. Ubrzo nakon što je saopštena odluka Hejlijeve, u medijima su počeli da se navode mogući razlozi njene ostavke.

Ambasadorka SAD u UN-u nedavno se suočila sa pritužbama o etici zbog prihvatanja privatnih putovanja luksuznim avionima između Južne Karoline i Vašingtona. Pitanje neadekvatne upotrebe privatnih aviona dovelo je do ostavke sekretara za zdravstvo i ljudske službe Toma Prajsa.

„Građani za odgovornost i etiku“ u Vašingtonu podneli su žalbu protiv Hejlijeve, koji je u ponedeljak dobila visoke ocene za upravljanje globalnim pitanjima i izazovima Trampove administracije. U tužbi stoji da je ambasadorka SAD prihvatila privatne letove luksuznim letelicama od strane tri različita biznismena iz svoje matične države, Južne Karoline. Hejlijeva je tvrdila da se zbog njenih ličnih odnosa sa biznismenima tužba ne bi trebalo da se uzme u obzir.

– Savezni propisi o etici zabranjuju zaposlenima da traže ili prihvataju poklone date zbog službenog položaja zaposlenog. Takođe, upućuju zaposlene da razmotre prihvatanje u manjem broju inače dopuštenih poklona ukoliko smatraju da bi razumna osoba dovela u pitanje njihov integritet ili nepristrasnost kao rezultat prihvatanja poklona – stoji u pismu „Građana za odgovornost i etiku“.

Letovi iz 2017. godine, koje je Hejlijeva objavila u završnom izveštaju o javnim finansijama ove godine, bili su između Njujorka, Vašingtona i tri grada u Južnoj Karolini, gde je bila guverner pre pridruživanja Trampovoj administraciji. „Grupa za zaštitu građana za odgovornost i etiku“ u Vašingtonu rekla je da su letovi vredni oko 24.000 dolara i da ih treba istražiti od strane generalnog inspektora Stejt departmenta.

Pored pritužbi o korišćenju privatnih aviona, kao moguć odlazak spominju se tri teorije.

NE PREDSTAVLJA TVRDU POLITIČKU STRUJU

Nije tajna da su savetnik za nacionalnu bezbednost i državni sekretar, Džon Bolton i Majk Pompeo, po pitanju spoljne politike predstavljaju „tvrdu“ struju. Iako je Hejlijeva bila veoma čvrsta u UN i u Trampovoj administraciji, ona je navodno bila glas koji je zahtevao više umerenosti.

Iako je Hejlijeva bila zvezda prve godine Trampove administracije, ponekad se suočavala sa njim, između ostalog, i zbog Rusije. Tokom TV nastupa u aprilu, Hejlijeva je najavila da će SAD uvesti nove sankcije za Rusiju dok je Tramp insistirao da takvih sankcija neće biti. Bela kuća optužila je Hejlijevu za nesporazum, a ubrzo je stigao i njen odgovor da se ona „ne zbunjuje“.

Sa Boltonom i Pompeom u Trampovom kabinetu, Hejlijeva je možda videla „znakove“ i odlučila je da napusti administraciju pre nego što bude „izgurana“, piše CNN.

POTREBAN JOJ JE NOVAC

Niki Hejli je dugo provela vremena u državnoj službi. Pre nego što je izabrana za guvernera 2010. godine, provela je šest godina u Predstavničkom domu SAD. To nisu izuzetno unosni poslovi. U 2015. godini, godinu pre nego što je izabrana da služi u administraciji Trampa, ona i njen muž su prijavili godišnji prihod od nešto više od 170.000 dolara. U 2014. godini taj broj bio je bliži 190.000 dolara. A 2013. godine, Hejlijeva i njen suprug, Majkl, prijavili su 270.000 dolara.

Prema finansijskom izveštaju Hejlijeve iz 2018. godine, prijavila je značajan broj neizmirenih obaveza, uključujući negde između 25.000 i 65.000 dolara u kreditnim karticama, hipoteku iznad 1 milion dolara i kredite između 250.000 i 500.000 dolara.

Sa jednim detetom na koledžu, i drugim koji će u sledećih nekoliko godina krenuti na fakultet, Hejlijeva je mogla biti podstaknuta platama od sedam cifara u privatnom sektoru.

ŽELI DA SE KANDIDUJE ZA PREDSEDNIKA

Znajući da će njenom ostavkom podstaknuti priču o potencijalnom izazovu Trampu 2020. godine, Hejlijeva je odmah odbacila mogućnost kandidovanja i istakla da će pružiti podršku sadašnjem predsedniku.

Istina je da je Hejlijeva previše pametna da bi se borila protiv Trampa 2020. godine, navodi CNN. Iako je Trumpov rejting u lošem stanju, on je među najpopularnijim republikanskim predsednicima među republikanskim glasačima.

Tramp će pobediti ili izgubiti 2020, ali će republikanska nominacija 2024. biti otvorena. Jedan od mogućih kandidata za 2024. je sadašnji potpredsednik SAD Majk Pens, naročito ako Tramp dobije drugi mandat.

CNN zaključuje da je Niki Hejli provela dve godine u Trampovoj administraciji, ali da će do 2024. proći šest godina od kada nije deo Bele kuće, a to bi moglo da privuče Republikance za njenu kandidaturu.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …