Home / AKTUELNO / Tilerson sprema preventivno bombardovanje: “Pitanje vremena kada će Severna Koreja napasti SAD”

Tilerson sprema preventivno bombardovanje: “Pitanje vremena kada će Severna Koreja napasti SAD”

tilerson- rex

Američki državni sekretar Reks Tilerson smatra da će u budućnosti Severna Koreja moći da napadne SAD i stoga Vašington ne može da ostane ravnodušan.

„Pretnja od nuklearnog napada Severne Koreje na Seul i Tokio je realna. Samo je pitanje vremena kada će Severna Koreja imati kapacitet da izvrši napad na SAD… S obzirom na takvu retoriku SAD ne mogu samo da stoje po strani“, rekao je Tilerson na zasedanju Saveta bezbednosti UN o Severnoj Koreji.

On je pozvao na jačanje finansijske izolacije Severne Koreje i uvođenje novih ograničenja protiv Pjongjanga. Prema njegovim rečima, ne postoji razlog da se veruje da će Severna Koreja izmeniti ponašanje u okviru postojećeg režima sankcija.

„Diplomatski i finansijski pritisak na Severnu Koreju biće podržan spremnošću da se suprotstavi agresiji Severne Koreje primenom vojnih dejstava ukoliko to bude potrebno“, dodao je američki državni sekretar.

On je pozvao međunarodnu zajednicu „da prekine ili smanji“ diplomatske odnose sa Pjongjangom.

Pri tome je Tilerson istakao da Vašington ne traži promenu režima u Severnoj Koreji ili destabilizuje Azijskopacifički region.

Tilerson je dodao da su SAD spremne da nastave da pružaju pomoć Severnoj Koreji ukoliko Pjongjang počne postepeno da smanjuje svoj nuklearni program.

„Severna Koreja mora da preduzme konkretne korake za smanjenje pretnje koju njen nezakoniti program (nuklearnog) oružja predstavlja za SAD i naše saveznike“, dodao je Tilerson.

(Sputnik)

Check Also

KUPILI SU STAN, UPISALI SE U KATASTAR, A ONDA IM JE NA VRATA ZAKUCAO IZVRŠITELJ- SLUČAJ JE ZA NAUK SVIM VLASNICIMA NEKRETNINA

Iskustvo nas je naučilo da pri kupovini stana treba biti vrlo oprezan. Treba detaljno pregledati …