Home / AKTUELNO / Toma Fila, advokat: SLEDI SMEJURIJA, DOČEK ORIĆA U BOSNI KAO HEROJA I NJEGOVO PUŠTANJE!

Toma Fila, advokat: SLEDI SMEJURIJA, DOČEK ORIĆA U BOSNI KAO HEROJA I NJEGOVO PUŠTANJE!

Beograd može da traži od Bosne i Hercegovine da procesuira Nasera Orića, a Bosna može da mu sudi po dogovoru dva tužilaštva, Srbije i Bosne, o uzajamnom progonu ratnih zločinaca, kaže advokat Toma Fila.

500

Ekstradicija Orića Bosni i Hercegovini za Filu nije neko iznenađenje. On kaže da je zbog činjenice da je Orić državljanin Bosne, ova država faktički imala prednost u odnosu na Srbiju.

„Alternativa je bila da ga puste – potpuno. Naša jedina prednost sada je što ćemo gledati smešnu priču kako ga u Bosni dočekuju kao heroja, i naravno, odmah pustiti“, kaže Fila.

On ističe da pravno gledano Srbija ne može da ga potražuje od BiH.

„Bosna može da mu sudi po dogovoru dva tužilaštva, Srbije i Bosne, o uzajamnom progonu ratnih zločinaca. Srbija može da traži od BiH da procesuira Orića, prema podacima koje imamo“, objašnjava Fila uz konstataciju da oni to naravno neće učiniti, već će ga javno 11. jula u Srebrenici prikazivati kao nacionalnog heroja.

Srbija je poternicu za Orićem raspisala 2014. zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine. Informacija da je podnet zahtev za izručenje Srbiji objavljena je 21. juna, a dan kasnije Tužilaštvo u BiH je saopštilo da vodi istragu „Naser Orić i drugi“, koja je pokrenuta 2006. godine.

Orić je uhapšen po poternici Srbije u Bernu 10. jula, a Švajcarska je 25. juna odlučila da ga izruči Bosni.

(EPK/rs.sputniknews.com)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …