Home / AKTUELNO / TOTALNO MORALNO POSRNUĆE DRŽAVE I NARODA: U Novom Sadu, izbacili mladi bračni par sa tri bebe na ulicu! (FOTO)

TOTALNO MORALNO POSRNUĆE DRŽAVE I NARODA: U Novom Sadu, izbacili mladi bračni par sa tri bebe na ulicu! (FOTO)

Petočlanoj porodici Šolar sa Adamovićevog naselja u Novom Sadu pre tri dana stiglo je rešenje za iseljenje iz stana čiji su oni punopravni vlasnici.

500

Kada su 2011. kupovali stan konsultovali su advokata, proverili papirologiju, a na kraju i od banke uzeli kredit da bi ga kupili. Stan su naknadno uknjižili u katastar nepokretnosti na ime Andreja Šolara, kao jedinog punopravnog vlasnika.

– Mi kupujemo stan na najlegalniji mogući način, sa kreditom na 30 godina. To se ne odobrava tek tako ako postoji neki spor. Niti smo mogli da idemo po svim sudovima u Vojvodini i da se raspitujemo za pozadinu stana koji kupujemo, niti ijedan zakon ili institucija od nas to traži – kaže Tamara, Andrejeva supruga.

Ipak, razlog iz kog oni sada moraju da napuste svoj stan je konflikt između izvođača radova i investitora, oko ugovora o gradnji, po kome je izvođaču trebalo da pripadne nešto novca i stanova, ali ni jedan od tih stanova nije bio ovaj. U sporovima pred različitim sudovima, dva stana u Cara Dušana 38 uvučena su u međusobni spor bivših saradnika. Jedan od tih kupio je Andrej Šolar.

500

– On je, kako nam je rečeno, živeo u ovom stanu i za njega na ruke investitoru platio 15.000 evra, ali za to ne postoje nikakvi dokazi. Taj čovek nas je sudski gonio i dobio pravo na državinu. Kada je hteo da mi uđe u stan i zauzme ga, zaustavio sam ga. Sada on mene tereti za ugrožavanje državine, iako on meni ugrožava moju svojinu – pokušava da objasni ovo pravno zamešateljstvo Andrej Šolar.

N. D. je protiv Andreja pokrenuo tužbu i zahtevao privremenu meru, odnosno pravo da mu se stan vrati na korišćenje dok traje proces. Osnovni sud je to odbio, ali je potom Viši sud prihvatio. Usvojena mera omogućava sudržavinu, odnosno to da oni žive zajedno.

– Bio sam u obavezi da mu predam ključeve stana. Tražio sam ga, ali mi se nije javljao. Zatim me je prijavio jer mu nisam dao ključ i zbog toga mi je stiglo rešenje o iseljenju – kaže Andrej.

Zbog cele ove situacije mlada porodica Šolar prolazi kroz pakao, iako bi sada trebalo da uživaju u svojim tromesečnim bebama i ćerkicom. Tamara Šolar priznaje da je, usled stresa i strahova za egzistenciju svoje dece i porodice, u obe trudnoće imala problema, što samo dokazuje da kako deci, tako i trostrukoj mami svi ovi problemi ugrožavaju zdravlje.

Kako stvari stoje, Andrej i Tamara bi u narednu sredu, 20. maja, zajedno sa svojim bliznakinjama i dvodogišnjom ćerkom, trebalo da se isele iz svog stana, koji treba da otplaćuju još 27 godina, a sve to zbog čoveka koji je dobio zakonsko pravo da živi zajedno sa njima.

Mirjana Jovanović Tomić, advokatica porodice Šolar ističe da su preduzete sve mere da njeni klijenti ne budu izbačeni iz stana. Po njenom mišljenju Viši sud je u ovom slučaju prekoračio svoja ovlašćenja.

500

– Oni nisu dobro odmerili osnovanost za privremenu meru, a nisu ispunjeni ni svi uslovi koji su potrebni za odlučivanje za privremenu meru na ovakav način. Radi se o jednom preživelom institutu smetanja poseda iz vremena kada je postojala društvena svojina na stanovima. Onda je taj institut bio važan, a sada je kao arhaičan preživeo u uslovima kada je priznata privatna svojina. Prosto, ne može slabije pravo da guši i poništava jače pravo – kaže ona.

Iz Višeg suda u Novom Sadu odgovaraju da je “slučaj i dalje u toku i zbog toga nije moguće njegovo dalje komentarisanje. Oni navode da je “odluku o privremenoj meri Viši sud doneo primenjujući materijalno pravo na utvrđene činjenice u spisima do momenta odlučivanja”.

Sa druge strane, u novosadskom Osnovnom sudu ističu da se ovde radi o dva sasvim odvojena i različita sudska spora. Pred Osnovnim sudom vodi se spor po tužbi radi smetanja poseda, a ni u kom postupku se sud ne upušta u pitanje prava svojine odnosno vlasništva na određenoj stvari.

N. D. nije bio dostupan na broj koji poseduje redakcija portala 021.rs, te od njega nismo uspeli da dobijemo komentar.

(021.rs)

Check Also

Kinezi otkrili kako je Rusija izvršila fatalan udarac na dolar…

Protivmere Moskve, uvedene kao odgovor na antiruske sankcije, zadale su ozbiljan udarac poziciji dolara u …