Home / SPEKTAR / NAJVEĆA DRŽAVNA TAJNA SFRJ: POGLEDAJTE ARHIVSKI SNIMAK MRTVOG DRAŽE MIHAJLOVIĆA

NAJVEĆA DRŽAVNA TAJNA SFRJ: POGLEDAJTE ARHIVSKI SNIMAK MRTVOG DRAŽE MIHAJLOVIĆA

draza mihajlovic mihailovic sudjenje arhiva 1211 2013ARHIVA BORBA

Komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović rehabilitovan je juče odlukom Višeg suda u Beogradu, a mi vam predstavljamo dugo čuvanu tajnu Josipa Broza Tita i SFRJ – sliku mrtvog četničkog đenerala uslikanu nakon streljanja!

Snimak mrtvog đenerala Draže napravio je streljački vod koji je samo dva dana nakon izricanja usmene presude streljao četničkog komandanta Mihailovića, da bi, najverovatnije imao dokaz o urađenom zadatku!

Ovaj snimak dugo je bio državna tajna i čuvan u arhivu, a urađen je u tri primerka za Aleksandra Rankovića, Slobodana Penezića Krcuna i Svetislava Stefanovića!

500

Ipak, po prvi put ovu fotografju sa streljanja Dragoljuba Mihailovića objavila je italijanska štampa, što je upalilo crveni alarm u komunističkoj Jugoslaviji, a lično je Josip Broz Tito naredio istragu o tome kako je ova fotografija došla u ruke novina u Italiji.

Prema tvrdnjama Miloslava Samardžića, istoričara, ova ukradena fotografija u Srbiju se vratila 1992. godina kada ju je Zagorka Vasić donela iz Kalifornije, a Dr Branko Latas, pukovnik Titove garde u penziji, potvrdio je da je fotografija autentična.

(D. Z., Telegraf)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …