Home / AKTUELNO / TRAMP ZAHTEVA REFORMU UN a konačni cilj Vašingtona je nešto daleko mračnije.. (VIDEO)

TRAMP ZAHTEVA REFORMU UN a konačni cilj Vašingtona je nešto daleko mračnije.. (VIDEO)

U svom prvom obraćanju na sednici Generalne skupštine UN u NJujorku, posvećenoj reformi svetske organizacije, Donald Tramp je pozvao generalnog sekretara Antonija Gutereša, koji je to postao po volji Sjedinjenih Država, da se bori sa birokratijom u svetskoj organizaciji i da je reformiše.

500

– Apelujemo na generalnog sekretara da iskoristi sva svoja ovlašćenja za savladavanje birokratizma i reformisanje zastarelog sistema. Da donese odluke koje će omogućavati bolje ostvarivanje glavne misije Ujedinjenih nacija, rekao je Tramp.

Predsednik SAD je naglasio da je zvanični Vašington „privržen reformama u Ujedinjenim nacijama“.

Ističući da je uvek video veliki potencijal u svetskoj organizaciji, Tramp je, međutim, ocenio da UN nisu dostigle svoj pun potencijal zbog „birokratije i lošeg upravljanja“.

Američki predsednik smatra da ta organizacija troši previše novca i ima previše zaposlenih.

– Ne vidimo rezultate u skladu sa ovom investicijom, ocenio je Tramp i dodao:

– Moramo obezbediti da ni jedna zemlja članica ne nosi nesrazmerni deo tereta. Ni vojno, ni na finansijskom planu.

Američki lider na ovaj način istovremeno i lobira i vrši pritisak da UN budu prekrojene u skladu sa američkom „Deklaracijom o reformisanju Ujedinjenih nacija“ koju je do danas, po zahtevu Stejt departmenta, potpisalo 128 zemalja, faktički: svi američki vazali, odnosno otprilike iste one države koje su priznale nezavisnost šiptarsko-američkog „Kosova“.

Među 70 zemalja koje su odbile da podrže američku reformu sistema Ujedinjenih nacija su: Rusija i Kina, a zasad i Francuska.

Tekst deklaracije sadrži 10 članova kojima se zahteva otpočinjanje „efikasne i svrsishodne reforme UN“, a od Gutereša da inicira „konkretne predloge i rešenja“ kako bi Ist River bio uspešniji na planu mirovnih inicijativa i pružanja humanitarne pomoći.

Od Gutereša se konkretno jedino traži da smanji aparat Ujedinjenih nacija, uključujući i broj saradnika njihovih „glavnih tela“.

Iako je predložena „deklaracija“ formalno neobavezujući politički dokument, stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN, Vasilij Nebenzja, već je upozorio da ga njegova zemlja verovatno neće podržati. On je predočio da su u njemu sadržane formulacije isuviše rasplinute i da je nejasno zbog čega SAD predlažu šta treba da radi Gutereš, a to on sam ne čini.

Nebenzja nastupa kao diplomata, a radi se o tome da Rusija zazire da je „deklaracija“ samo uvertira za nametanje preko Gutereša promena u delovanju Saveta bezbednosti UN kako bi – bar povodom „humanitarnih intervencija“, bilo ukinuto, ili bitno ograničeno, pravo veta u SB UN.

Ovakva strahovanja nisu slučajna. Trampov savetnik sa nacionalnu bezbednost Herbert Makmaster već je ocenio da je Savet bezbednost UN „prepun zemalja koje deluju protiv sopstvenih naroda“.

Neizgovorena poruka je, naravno, da takve zemlje treba lišiti prava veta. A to se, dakako, ne može odnositi na američke saveznike Veliku Britaniju i Francusku.

Tramp će se Generalnoj skupštini UN obratiti i sutra, 19. septembra, i sigurno će nastaviti svoju današnju liniju.

Nije isključeno da će većina u Generalnoj skupštini, u kojoj nema veta, glasati za američku deklaraciju. Ali, njene odluke nisu obavezujuće, pa će se bitka preneti u Savet bezbednosti UN.

(fakti)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …