Home / AKTUELNO / TRAMP ZAPOČEO RUŠENJE EU!?

TRAMP ZAPOČEO RUŠENJE EU!?

Novi američki ambasador u Nemačkoj za manje od mesec dana napravio dva skandala. U Nemačkoj misle da se Tramp meša u njihove unutrašnje stvari.

Naime, prvi skandal novi američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel napravio je svega par sati nakon što je predao akreditivna pisma predsedniku Nemačke, jer je putem Tvitera poručio nemačkim privrednicima, pa samim tim i Nemačkoj, da paze ako posluju s Iranom, kome su SAD uvele dodatne sankcije, jer mogu biti pod udarom Amerike.

Poslednje izjave istog ambasadora, neverovatne za jednog diplomatu, mogu se shvatiti i kao pozivanje na smenu kancelarke Angele Merkel i podršku nemačkim i evropskim nacionalistima i populistima, što bi moglo destabilizovati samu EU, ocenjuje Index.hr.

A šta je on to zapravo rekao? Kako prenosi hrvatsk portal, Grenel je u intervjuu za britansku verziju krajnje desnog portala Breitbart izjavio da „apsolutno želi da oja;a konzervativne snage u Evropi i njihove vođe“.

Jasno je, ocenjuje se dalje u tekstu, da nije mislio na Angelu Merkel.

Osim toga, njegov komentar da je američki predsednik Donald Tramp podržao ljude da kažu da neće dopustiti političkoj klasi da odlučuje ko će pobediti i ko se može takmičiti na izborima, prilično je jasna aluzija na političku krizu oko formiranja populističke vlade u Italiji na koju je predsednik uložio veto, iako je u međuvremenu vlada ipak formirana.

Američki ambasador zatim je opisao konzervativce koje on i „tiha većina“ u Evropi podržavaju kao one koji imaju „konzistentno konzervativnu politiku o migraciji, poreskim rezovima i rezanju regulative i birokratije“.

Grenel je tim stavom “skočio sam sebi u usta”, jer je ranije rekao da je veliki fan Merkelove. Izgleda da sada i nije, bar kada je reč o njenom stavu o migrantima.

Ali zato je austrijskog kancelara opisao kao „rok zvezdu“ čiji je sada “fan”, a Kurc je, podseća Index, baš poznat po kritikama Merkelove na račun migrantskog pitanja.

Zamenik urednika uglednog nemačkog lista “Špigl” Matju von Ror ocienio je da je Grenel „jasno pokazao da je politički aktivista koji će koristiti svoju poziciju da bi promovisao političke promene u zemlji domaćinu (ali i ostatku Evrope).

Takođe, podseća Index, Trumpovi potezi i retorika otkako je ušao u Belu kuću prošle godine jasno pokazuju da je njegova politika “prvo Amerika”, odnosno nemešanja u ostatak sveta, u najmanju ruku selektivna – od prozivki za „neplaćanje računa“ od strane NATO saveznica, preko pokretanja trgovinskog rata s Kinom, ali i s tradicionalnim saveznicima EU Kanadom i Meksikom, jednostranog povlačenja iz međunarodnog Pariskog sporazuma o klimi i nuklearnog sporazuma s Iranom, jednostranog priznanja Jerusalema kao izraelske prijestolnice pa do ograničene vojne intervencije u Siriji u dva navrata.

Dakle, u kontekstu sve veće zategnutosti u evropsko-američkim odnosima, koji ionako nisu na zavidnom nivou otkako je Trump postao predsednik, retorika njegovog ambasadora samo produbljuje sumnje da Tramp ne teži saradnji, već konfrontaciji s Evropom, navodno u ime američkih nacionalnih interesa.

Check Also

DRAMA ŠPANSKOG TENISERA! NADALA SVE OZBILJNIJE MUČI MISTERIOZNA BOLEST: SVE TEŽE SE KREĆE! EVO ŠTA SE DEŠAVA!

Legendarni španski teniser Rafael Nadal godinama boluje od izuzetno retke Miler-Vajsove bolesti koja napada kosti …