Home / AKTUELNO / TRAMPOV SAVETNIK ZAPRETIO: Ako budete gonili Amerikance, SVIMA ĆEMO SE OSVETITI…

TRAMPOV SAVETNIK ZAPRETIO: Ako budete gonili Amerikance, SVIMA ĆEMO SE OSVETITI…

SAD će preduzeti mere prema Međunarodnom krivičnom tribunalu (ICC) ukoliko pokuša da krivično goni američke državljane zbog dela počinjenih u Avganistanu, izjavio je Džon Bolton, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

– SAD će upotrebiti svako neophodno sredstvo da zaštiti naše i građane naših saveznika od nepravednih optužbi tog nelegitimnog suda – rekao je Bolton u ponedeljak u govoru na skupu konzervativne organizacije „Društvo federalista“.

Tužilac ICC Fatu Bensuda je ranije zatražio pokretanje istrage o mogućim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti u Avganistanu, gde su američke trupe već 17 godina angažovane u ratu.

Kako navodi Američki nacionalni radio, Boltonov govor potvrđuje protivljenje administracije Donalda Trampa ICC-u.

Bolton je ocenio da ICC predstavlja pretnju po američki suverenitet i nacionalnu bezbednost, uz tvrdnju da taj sud ima veoma malu odgovornost i da je njegova definicija zločina „široka i zavisna od širokih interpretacija“.

 Nazivajući predloženo pokretanje istrage o ratnim zločinim u Avganistanu „potpuno neosnovanim“, Bolton je rekao da će Trampova administracija zabraniti sudijama i tužiocima ICC-a ulazak u SAD ukoliko krenu sa bilo kakvim krivičnim gonjenjem Amerikanaca.

On je, takođe, rekao da će administracija u Vašingtonu sankcionisati fondove zvaničnika ICC-a, kao i da će zvaničnicima tog suda biti suđeno pred američkim krivičnim sudovima.

Prema njegovim rečima, SAD bi mogle preuzeti akcije protiv onih zemalja i kompanije koja sarađuje sa ICC-om u istrazi o ratnim zločinima u Avganistanu.

ICC je osnovan 2002. godine, ali SAD nisu ratifikovale Rimski statut, kojim je taj sud sa sedištem u Hagu uspostavljen 2002. godine.

Tribunal: Nećete nas zastrašiti

Međunarodni krivični tribunal nastaviće svoj rad i neće dozvoliti da bude zastrašen nakon pretnji američkog savetnika za nacionalnu bezbednost.

U saopštenju se podseća da je Tribunal nezavisan i nepristrasan sud koji ima podršku 123 zemlje.

– ICC će nastaviti da obavlja svoj posao nezastrašen pretnjama i u skladu sa principima i idejom vladavine prava – navodi se u saopštenju.

Check Also

VELIKI UDAR: STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA SLEDI DRASTIČAN PAD STANDARDA..!

Poslednjih nedelja, cene osnovnih životnih namirnica i goriva drastično su skočile. Za naredni period se …