Home / AKTUELNO / NAJAVA HAOSA – TURSKA POZVALA SAVEZNIKE U SIRIJI: BUDITE U STANJU POVEĆANE BORBENE GOTOVOSTI

NAJAVA HAOSA – TURSKA POZVALA SAVEZNIKE U SIRIJI: BUDITE U STANJU POVEĆANE BORBENE GOTOVOSTI

Generalštab Turske je naložio svojim saveznicima iz naoružane opozicije na severu Sirije da podignu jedinice u stanje povišene borbene gotovosti zbog pogoršanja situacije oko provincije Idlib, piše list „Jeni safak“.

Kako se navodi, naređenje se odnosi na oko 50.000 pripadnika opozicione Slobodne sirijske armije koja se nalazi u područjima Afrinu, Azazu, Džarablusu i Babu, koji su prešli pod kontrolu turske vojske tokom turskih operacija „Štit Eufrata“ i „Maslinova grančica“, u periodu od 2016. do 2018. godine.

U to područje je prebačeno oko 30.000 turskih vojnika. Takođe, Turska je udvostručila broj oklopne tehnike i artiljerijskih baterija na granici sa Sirijom i ojačala svojih 12 posmatračkih punktova u samom Idlibu.

Agencija „Anadolija“ je javila da je ministar odbrane Turske Hulusi Akar pozvao da se prekine sa bombardovanjem sirijske provincije Idlib i da se osigura režim prekida vatre u tom regionu.

„Mi se zalažemo za hitni prekid svih vazdušnih i kopnenih napada i za osiguranja stabilnosti i primirja u regionu“, rekao je Akar.

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …