Home / AKTUELNO / Tražite posao u Norveškoj, Švedskoj, Nemačkoj? Evo šta morate da znate i gde da se prijavite!

Tražite posao u Norveškoj, Švedskoj, Nemačkoj? Evo šta morate da znate i gde da se prijavite!

Švedska je voljna da zapošljava i radnike iz zemalja koje nisu članice EU, a sve što je dovoljno jeste pasoš i dogovor sa poslodavcem. Posao se nalazi putem direktnog kontakta sa poslodavcem u ovoj zemlji ili pomoću oglasa na internetu.

svedska

Spisak zanimanja po državama: Pročitajte ovo ukoliko tražite posao u EU

Sistem iseljeničkih viza u Švedsku ne postoji. Dovoljno je da jedan član porodice nađe posao i to je uslov da u Švedsku ode cela porodica – kaže Marija Danić iz odeljenja za migracije u Švedskoj ambasadi.

Za odlazak u ovu zemlju potreban je samo pasoš, a ostali uslovi, poput plate i radne dozvole, se dogovaraju sa poslodavcem. Zainteresovani mogu da nađu posao preko sajta ec.europa.eu/eures gde je poslodavac obavezan da oglasi radno mesto.

Posao je moguće naći i pomoću poznanika i rodbine koji već rade u Švedskoj. Poznavanje jezika nije obavezno za sve struke, posebno ako se radi o zanatima, ali je poznavanje engleskog prednost.

Za poslove koji zahtevaju diplomu fakulteta, poput lekara, potrebni su znanje jezika i nostrifikacija diplome i ona otprilike traje oko pola godine u proseku.

Gotovo slično je i u Norveškoj, gde je prosečno radno vreme oko 7,5 sati dnevno, ali je uz nadoknadu moguće raditi i prekovremeno. Plata se dobija jednom mesečno, a godišnje ima 30 dana odmora.

Građani koji žele da rade u Nemačkoj takođe moraju sami da nađu firmu koja će ih zaposliti – prelistavanjem štampe i kontaktiranjem agencija za zapošljavanje, kao i preko sajta jobboerse.arbeitsagentur.de.

Prednost imaju oni koji tečno govore nemački jezik. Prosečna neto plata u toj zemlji iznosi oko 2.000 evra. Troškove eventualnog lekarskog pregleda i prevoza najčešće snosi vlasnik firme.

Život u ovim zemljama, inače, je skup. U Norveškoj i Švedskoj skuplji je i do 20 odsto u proseku nego u Nemačkoj.

Želite da radite u Nemačkoj? Evo spiska zanimanja koja su im potrebna

– Za kiriju, komunalije, prevoz i hranu odlazi oko 40 odsto zarade. Prosečna stanarina je oko 600 evra, a garsonjera se može naći i za 400. Građevinski radnik može da zaradi oko 2.500, koliko i nastavnik, dok stomatolog zaradi i duplo više. Najbolje je ako stan i troškove deli troje ljudi – priča J. Simonović koja u Švedskoj radi na održanju zgrade.

Deficitarna zanimanja (Nemačka)

IT stručnjaci

Mašinski inženjeri

Elektroničar

Električari

Elektroinstalater

Vodoinstalateri

Lekari

Medicinske sestre

Negovatelj starijih osoba

Negovatelj bolesne dece

 

Deficitarna zanimanja (Švedska)

Medicinske sestre i lekari

Stomatolozi

Knjigovođe

Kuvari

Pekari

Moleri

Građevinski tehničari i inženjeri

Elektroinženjeri

IT sektor

 

Deficitarna zanimanja (Norveška)

IT stručnjaci

Kuvari

Pekari

Građevinski tehničari i inženjeri

Medicinske sestre i lekari

(24sata)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …