Home / AKTUELNO / TREBA VAM POSAO? Ova dva zanimanja najviše traže u Americi..

TREBA VAM POSAO? Ova dva zanimanja najviše traže u Americi..

Za posao na određeno vreme u inostranstvu se sve više Srba odlučuje. Tako je u toku protekle godine u Ameriku otišlo oko 3,700 građana, a glavni razlog što se odlučuju za ovu prekookeansku zemlju je taj što za zemlje u Evropi odlaze samo oni koji imaju visoke kvalifikacije.

amerika-proizvodnja

Naime, u SAD najčešće idu oni koji žele brz novac koji će zaraditi na nekom od sezonskih poslova za koje ne treba fakultetska diploma, piše Blic.

Uglavnom su to spasioci, prodavci, konobari i bebisiteri, a rad traje od tri meseca do godinu dana, dok visina dnevnice zavisi od regiona i kreće se od sedam do 13 dolara po satu. Ipak, što se bolje poznaje jezik, to je bolji posao. Osim toga, zarada radnika zavisi i od stepena stručne spreme, geografske lokacije, tržišta rada itd.

Ipak, ko god da radi u Americi i kakvo god državljanstvo imao, ne može da bude plaćen ispod federalne minimalne naknade koja za ovu godinu iznosi 7,25 dolara po satu.

Najplaćeniji posao je posao programera i mesečno se može zaraditi do 6.000 dolara, dok je najmanje plaćen konobar koji zaradi u proseku 1.200 dolara.

S druge strane, da bi život u Americi bio sjajan, zavisi i od visine primanja. Na primer, smeštaj za jednu sobu košta od 700 do 1.200 dolara, dok je za račune (struja, telefon, internet) potrebno izdvojiti 150 – 200 dolara mesečno. Hleb je tri dolara, litar mleka 1,2, jaja (12 komada) 2,5, kilogram krompira 2,5, jedan galon goriva je svega jedan dolar, pakla cigareta 10, a da biste kupili nov automobil trebalo bi da izdvojite od 16.000 do 19.000 dolara.

Oni koji su visokokvalifikovani stručnjaci moraju da prođu kroz uporednu analizu diploma kako bi se moglo proceniti da li odgovaraju američkim standardima. Naime, oni analiziraju ispit po ispit i na kraju daju svoju procenu da li je vaš stepen obrazovanja uporediv s onim koji se dobija na njihovim fakuletima. Dakle, evaluacija je potrebna za dobijanje licence za radu u struci.

– Poslodavac ima pravo da insistira na određenim kvalifikacijama i stručnoj spremi, a samim tim i na nostrifikaciji diploma u određenim slučajevima – objasnili su za ovaj list u američkoj ambasadi.

Vrsta radne vize određuje i koja vrsta dokumenata vam je potrebna, a proces u SAD započinje poslodavac, agencija ili sponzorska organizacija.

– Prvi korak je da zainteresovani pronađu poslodavca ili agenta koji je spreman da podnese zahtev za neuseljeničku radnu vizu Službi za unutrašnju bezbednost SAD. Ako se on odobri, poslodavcu ili agentu se šalje pisano odobrenje. Broj odobrenog zahteva je neophodna u daljoj proceduri podnošenja zahteva za vizu – poručili su iz ambasade.

Nakon toga sledi procedura podnošenja zahteva za vizu koja podrazumeva pribavljanje neophodne dokumentacije, popunjavanje elektronskog obrasca zahteva za vizu, i lično pojavljivanje na zakazanom razgovoru za istu.

Kada je reč o studnetima, oni se najčešće opredeljuju da zbog posla odu u Ameriku preko agencije koje im za 1.000 dolara obezbeđuju posao tokom narednih pet meseci.

(Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …