Home / TEMA DANA / Patrijarh Kiril: Ekstremisti ISIL-a zločinima planski satanizuju Islam u očima sveta..

Patrijarh Kiril: Ekstremisti ISIL-a zločinima planski satanizuju Islam u očima sveta..

Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je verske lidere i državne diplomate da ojačaju „front za zaštitu hrišćana“ na Bliskom istoku i u svetu, posebno naglašavajući potrebu razvoja saradnje u tom pravcu sa Rimokatoličkom crkvom i važnost dijaloga sa Islamom.

kiril- patrijarh- rusija 1

„Ne može se ignorisati katastrofalan položaj hrišćana na Bliskom istoku…Mi veoma cenimo napore Ruske Federacije, rad Ministarstva spoljnih poslova u tom pravcu. I verujemo da je neophodno da se proširi linija odbrane hrišćana na Bliskom istoku i širom sveta. U tom smislu saradnju sa Rimokatoličkom crkvom ocenjujemo kao veoma pozitivnu.“- rekao je patrijarh Kiril  na uskršnjem prijemu u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova u prisustvu ministra Sergeja Lavrova, šefova diplomatskih misija Vatikana, Italije i drugih zemalja.

Po rečima patrijarha, Rimokatolička crkva je po ovom pitanju „pouzdan partner“ i stavovi dve crkve su „potpuno isti“. Prisustvo hrišćana na Bliskom istoku, rekao je Patrijarh Kiril, ne samo da ima veliki istorijski značaj, nego je i „faktor stabilnosti“, balansa u regionu.

Moskovski prvosveštenik je podsetio na snimke ekstremista „Islamske države“ severno Iranskog grada Mosula, na 45 porušenih hrišćanskih hramova-jedinstvenih spomenika istorije i arhitekture, na uništenju 400 crkava u Siriji i na druge napade na hrišćanske crkve i same vernike na Bliskom istoku.

„Kada neko kaže da je to učinjeno u ime islama, ja samo mogu da dam jednu karakteristiku ovakvog načina razmišljanja. Ako je to slučaj, onda onaj ko to radi želi da satanizuje Islam u očima celog sveta. Prikazujući kako se u ime Islama odsecaju glave, uništavaju hramovi, uništavaju kulturne vrednosti – a posle se sve nastavlja kao i obično, kod ljudi u svetu će stvoriti prirodan osećaj odbojnosti prema Islamu „, – rekao je patrijarh .

Stoga, dodao je on, Ruska Crkva intenzivira kontakte sa muslimanskim zajednicama širom sveta. „Smatramo da je neophodno da se razvije važan dijalog sa islamom i arapskim svetom. Da bismo zajedno sprečili jačanje ekstremističkog krila Islamske zajednice. Da bi se izbeglo iskrivljeno shvatanje Islama u svetskoj javnosti…“ – rekao je patrijarh.

(Vojvođanske novine)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …