Home / AKTUELNO / U BIH dolazi neviđena kriza do sada: Republika Srpska podnosi zahtev koji menja sve

U BIH dolazi neviđena kriza do sada: Republika Srpska podnosi zahtev koji menja sve

Predsednik RS Milorad Dodik najavio je podnošenje zahteva Ustavnom sudu BiH za ocenu ustavnosti saziva Doma naroda Parlamenta FBiH.
izetbegovic-dodik-rat
NAkon toga, piše Klix.ba, postavilo se pitanje da li je vlast u Federaciji BiH ikada konstituisana.

Odluka Ustavnog suda BiH mogla bi da izazove krizu u entitetu s obzirom na to da bi osporila sve zakone i imenovanja počevši od predsednika i potpredsednika, Vlade FBiH pa do članova upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima.

Predsednik manjeg bh. entiteta je, kao reakciju na činjenicu da je Ustavni sud BiH odlučio da je obiežavanje 9. januara kao Dana RS neustavno, najavio upućivanje apelacije Ustavnom sudu BiH zbog činjenice da Dom naroda Parlamenta FBiH nije konstituisan u skladu sa Ustavom FBiH, kao i zbog toga što u njemu nije zastupljeno 17 Srba, što je predstavljalo ustavnu obavezu.

On je najavio da će biti traženo da se ponište svi zakoni i odluke koje je ranije doneo Parlament FBiH, što bi moglo izazvati neviđenu krizu u državi s obzirom na to da bi dovelo pod znak pitanja uspostavljanje vlasti u entitetu, navodi medij iz BiH.

Slaviša Šućur predsednik Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH kazao je za Klix.ba kako su svi u FBiH svesni tog problema još od trenutka kada je Ustavni sud FBiH doneo presudu kojom je odbacio apelaciju Kluba Srba vezano za Zakon o državnoj službi FBiH.

“Njihovo tumačenje je tada bilo suprotno od svih tumačenja koja je do sada davao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i po kojima je funkcionisao Dom naroda Parlamenta FBiH i klubovi unutar njega, a to je da su merodavne većine od izabranih delegata”, rekao je Šućur.

Objasnio je kako je Ustavni sud FBiH u odluci precizirao kako smatra da to nije tako nego da je Ustav FBiH jasno precizirao da je broj delegata u svakom od klubova naroda mora biti po 17 i da saziv Doma naroda FBiH mora imati 58 delegata. Inače, Kluba Srba u ovom sazivu Doma naroda FBiH ima 13 delagata.

“Kao logična posledica svega toga davno se još postavilo pitanje da li je izvršna vlast u FBiH formirana u skladu sa Ustavom FBiH. Klub Srba tada je predložio za potpredsednika FBiH Milana Dunovića kako bi izašao u susret i odblokirao procese u entitetu. Iza Dunovića je prema važećim tumačenjima stala većina od sedam delagata jer je broj izabranih 13. Prema tumačenjima Ustavnog suda FBiH za njih je većina isključivo devet delegata”, kazao je Šućur.

Odluka Ustavnog suda FBiH, kako kaže, rezultirala je time da je upitno da li je Dom naroda Parlamenta FBiH, a samim tim i kompletna vlast uopšte konstituisana.

“Ako se to nije desilo onda se postavlja pitanje da li je taj Dom uopšte imao pravo da odlučuje. Čitav niz zakona i odluka je donesen većinom koju je činilo manje od 30 delegata što je potrebno prema tumačenju Ustavnog suda FBiH, dok je za to prema tumačenju rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH bilo potrebno 28 delegata”, istakao je Šućur.

On je podsetio da je Klub Srba u više navrata upozoravao na problem u vezi sa sazivom Doma naroda Parlamenta FBiH.

“Mi smo mogli pokrenuti tu apelaciju i napraviti problem, ali nam to nije bio cilj. Odgovorno smo rekli da ne želimo tu vrstu krize iako smo imali puno pravo da podnesemo zahtev za ocenu ustavnosti s obzirom na način ponašanja Kluba Bošnjaka i Kluba Hrvata prema nama. Mi to nismo želeli uraditi, ali smo upozoravali da bilo ko i bilo kada može pokrenuti to pitanje i izazvati ogromne probleme i nesrazmernu krizu”, kazao je Šućur.

Ističe kako ne može prejudicirati odluku Ustavnog suda BiH, ali da postoji realna opasnost od krize ako državni ustavni sud uvaži raniju odluku entitetskog ustavnog suda i presudi da vlast u FBiH nikada nije uspostavljena.

“Ceo lanac se dovodi u pitanje od predsednika, potpredsednika i Vlade FBiH. Visoki predstavnik je mogao jednostavno rešiti tu situaciju i ja sam OHR upozoravao na to. Bojim se da ćemo ako Ustavni sud BiH presudi tako kako se traži u apelaciji da ćemo imati jednu pravnu krizu ili će visoki predstavnik morati intervenisati i to sprečiti”, zaključio je Šućur.

(Klix.ba)

Check Also

DAVILI GA KOLENOM: DEMONSTRANTI U BEOGRADU SPASILI MLADIĆA, DOK SU GA HAPSILI “CIVILI”! (VIDEO)

Devojka koja je očigledno bila sa njim u društvu, vikala je „civilima“ da ga puste, …