Home / AKTUELNO / U HRVATSKOJ VANREDNO STANJE ZBOG POPLAVA, u Srbiji Sava opasno nadolazi- BEOGRAD POČEO ODBRANU! (VIDEO)

U HRVATSKOJ VANREDNO STANJE ZBOG POPLAVA, u Srbiji Sava opasno nadolazi- BEOGRAD POČEO ODBRANU! (VIDEO)

U Hrvatskoj alarmantno. Vanredno stanje zbog Save, koja iz sata u sat probija rekorde. Jutros u Jasenovcu vodostaj bio na 928 centimetara. Najgore tek dolazi.

Kako prenose hrvatski mediji, vanredna situacija je još ranije proglašena u Jasenovcu, dok je jutros proglašena i u opštini lekenik, gde se vodostaj Kupe popeoa na 962 centimetra. Kod Siska je izmereno 859 centimetara.

Kako prenosi Index.hr, Sava je višedecenijski rekord u Jasenovcu probila u ponedeljak, a jutros je i taj novi srušen jer je reka još više nadošla i jutros u sedam sati izmeren je vodostaj od 928 centimetara. Međutim, stručnjaci upozoravaju da najgore tek dolazi jer se očekuje da vrh talasa bude sredinom ove sedmice kada će Sava nadoći još 20 do 30 centimetara.

Zbog vode puca i nasip, a hrvatska gorska služba spašavanja saopštila je da su ronioci, u ekstremnim uslovima, sprečili urušavanje nasipa kod Tanca na Uni. Ronioci su razvukli deset cirada dugih deset metara i širokih četiri metra sa strane nasipa izloženog vodi te su ga tako ojačali i zaustavili prodiranje vode i moguće potpuno urušavanje nasipa.

Nakon toga ronioci su se uputili kilometar dalje kako bi na još jednoj kritičnoj točki pripremili moguću sanaciju.

Takođe, pojavilo se i nekoliko odrona.

Dramatično je uz reku Kupu. U opštini Lekenik reka nezaustavljivo raste, a proglašeno je i vanredno stanje. Takođe, index.hr javlja i da su se čulei sirene.

U Sisku je voda iz Odranskog polja došla do kuća. Vodostaj reke Odre i dalje raste, a prelila se voda i iz Lonjskog polja.

Kritično je i u Lici. U Kosinjskoj dolini oko 600 stanovnika je i dalje odsečeno od ostatka zemlje. Mogu da se kreću jedino čamcima. Poplavljeno je pedesetak kuća i objekata, a stanovnici su bez struje.

Borba s poplavama u tom području traje već sedam dana, a stanovnici kažu da je ovo najgora poplava u zadnjih deset godina.

Beograd počinje da se brani od poplava, pod vodom i Ada

Ulaz motornim vozilima u zoni Kule Nebojša od ranih jutarnjih sati biće zabranjen zbog uvođenja redovne odbrane od poplava.

Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, redovna odbrana od poplava u ovoj zoni uvedena je 18. marta od 7.00 sati. Pod vodom je i biciklistička staza na Adi Ciganliji, javlja reporter TV Prva.

Apelovano je na sugrađane čija se vozila nalaze u zoni Kule Nebojša da ih izmeste.

Podsetimo, vodostaj Save u Beogradu juče je bio 473 centimetra, a redovna odbrana od poplava je na pet metara. Da Sava opasno nadolazi vidljivo je i golim okom i svi koji su se još juče prošetali do Ade Ciganlije mogli su da vide da je pitanje časa kada će voda u marini preplaviti biciklističku stazu. Što se danas i dogodilo.

Prema podacima RHMZ, vodostaj Save bi u petak trebalo da bude oko 503 centimetra, što je ipak daleko od granice vanredne odbrane od poplava na 600 cm.

Kada je Dunav u pitanju, on raste nešto umerenije – u Zemunu je trenutno na “koti 512”.

U petak bi Dunav trebalo da dogura do 545, odnosno pet centimetara ispod granice redovne odbrane od poplava (granica vanredne odbrane je na 650 cm), preneo je “Blic”.

Što se tiče vodostaja ostalih reka u Srbiji, u dolini Velike Morave, kako kažu iz Sektora za vanredne situacije Pomoravskog okruga, oni su porastu ali za sada ne postoji pretnja da će se reke izliti, osim Resave.

Ta reka je u ataru sela Subotica poplavila jednu kuću i oko 20 hektara oranica. Resava je, prema izveštaju Hidrometereološkog zavoda Srbije, kod Svilajnca dostigla nivo od 227 centimetara i od juče je porasla 70 centimetara, kod manastira Manasija, kod Despotovca je 114 centimetara i opala je za pet centimetara.

Vodostaj Velike Morave je kod Varvarina 140 centimetara, 23 centimetra veći od juče, kod Ćuprije 265 centimetara i veći je 17 centimetara, kod Bagrdana (Jagodina) je 389 centimetara i veći je za sedam centimetara. Vodostaj reke Lugomir, koja je Jagodinu poplavila 2014. godine, je 113 centimetara i veći je za šest a Belice, kroz Jagodinu, 54 i za četiri centimetra veći.

Zbog rasta vodostaja Save u pojedinim delovima Hrvatske već danima je situacija alarmantna. Sava je kod Jasenovca juče probila višedecenijski rekord, a i taj je jutros pomeren jer je vodostaj reke bio na 928 centimetara.

Pogledajte video:

(B92,Tanjug,Prva,Index)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …