Home / AKTUELNO / U SENCI DEŠAVANJA U UKRAJINI- JEMEN: POGINULO PREKO 200.000 LJUDI!

U SENCI DEŠAVANJA U UKRAJINI- JEMEN: POGINULO PREKO 200.000 LJUDI!

U senci nedavne specijalne operacije u Ukrajini, već osam godina besni jedan drugi rat, stvarajući pritom najveću aktuelnu humanitarnu krizu na svetu.

Reč je o građanskom ratu u Jemenu, gde je do sada zvanično ubijeno više od 200.000 ljudi, od čega više od deset hiljada dece.

Samo u prva dva meseca ove godine tamo je ubijeno više od pedesetoro dece, prema podacima UN.A ratni sukobi nisu jedini problem ove zemlje – tu je i glad gotovo biblijskih proporcija.

Rat u Jemenu počeo je otprilike u isto vreme kada i ukrajinska revolucija na Majdanu 2014. godine, kada su Huti, uz podršku Irana, preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom i velikim delom zemlje, primoravši vladu da pobegne na jug, a zatim u Saudijsku Arabiju.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ušla je u rat 2015. godine, uz podršku Sjedinjenih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako bi pokušala da vrati predsednika Abdurabuha Mansura Hadija na vlast.

Sukob je eskalirao i ratni vihor je potpuno razorio ionako siromašnu zemlju: više od 80 odsto stanovništva Jemena preživljava samo od humanitarne pomoći, 5 miliona ljudi je raseljeno, a više od 2 miliona dece tamo pati od teške gladi i neuhranjenosti.

Koreni sukoba leže u borbama za prevlast i političkim previranjima koja su počela u vreme tzv. Arapskog proleća.

U to vreme, prvi predsednik ujedinjenog Jemena, Ali Abdulah Saleh, bio je primoran da abdicira i preda vlast svom potpredsedniku Abdarabbuhu Mansuru Hadiju, koga je podržala saudijska vlada u Rijadu.

Dve godine kasnije, 2014. svrgnuti Saleh je sklopio pakt sa Huti pokretom da povrati moć i autoritet.

U tome je i uspeo, proteravši Hadija u proleće 2015. potpuno iz zemlje.

Ostavši bez saveznika na čelu Jemena i plašeći se veza Huta sa neprijateljskim Iranom, Saudijska Arabija je uz pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva pokrenula vojnu intervenciju kako bi obnovila situaciju pre sukoba.

Huti, sa svojom vojskom od skoro 100.000 ljudi, žestoko se odupiru, sukob traje godinama, a Saudijci sada ne mogu da se izvuku iz svega a da ne priznaju jasan poraz.

Kriza daleko od kraja

Huti i pored brutalnih napada iz vazduha i dalje kontrolišu glavni grad i skoro ceo severni Jemen, gde je dve trećine ukupnog stanovništva koncentrisano u urbanim centrima.

Pobedom Džoa Bajdena na izborima u SAD i njegovim obećanjima da će se povući iz sukoba, situacija za koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom postala je još komplikovanija, jer bi bez američke i britanske podrške u oružju i opremi one uskoro mogle biti potpuno potisnute.

Zbog toga su početkom ove godine borbe i napadi sa saudijske strane uveliko eskalirali.

Stotine civila je ubijeno u stotinama vazdušnih napada, a obe strane optužuju jedna drugu za ratne zločine.

Postoji bojazan da će se ionako poremećeno snabdevanje hranom prekinuti, što bi značilo sigurnu smrt za stotine hiljada ljudi.

Check Also

PRVI SNIMCI IZ PAKLA „AZOVSTALJA“: POSLE PREDAJE I ČIŠĆENJA KATAKOMBI U KOJIMA SU BORAVILI PRIPADNICI PUKA AZOV (VIDEO)

NA društvenim mrežama pojavili su se snimci iz “pakla” Azovstalja. Iz tunela ispod Azovstalja izašlo …