Home / TEMA DANA / UDARNO! SRBIJA FORMIRA NOVU JEDINICU VOJSKE: STIŽU NOVI PVO SISTEMI (VIDEO)

UDARNO! SRBIJA FORMIRA NOVU JEDINICU VOJSKE: STIŽU NOVI PVO SISTEMI (VIDEO)

Vojska Srbije formiraće novu jedinicu u okviru 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva koja će biti određena za prijem novog raketnog sistema FK-3 iz Kine.

U pitanju je drugi raketni divizion, piše Balkanska bezbednosna mreža, pozivajući se na informacije iz Službenog vojnog lista.

Ranije, od reorganizacije 250. brigade 2007. godine, postojali su prvi i drugi divizion koje su činile baterije starog sistema Neva-M.

U međuvremenu, 2020. godine, drugi je preimenovan u treći divizion, jer je jedinica pod tom oznakom 1999. godine oborila dva američka aviona.

„Sada FK-3 ne ulazi u jedan od ta dva divizona kao zamena. Sa novom tehnikom formira se nova jedinica sa ranije korišćenom numeričkom oznakom. Da se radi o pripramama za prijem FK-3 može da se zaključi iz korišćenja skraćenica iz engleskog jezika u definicijama nekih formacijskih mesta.

U kineskoj odbrambenoj industriji za izvozne proizvode koristi se engleski za pripremu raznih tehničkih priručnika i oznake delova sistema iz praktičnih razloga, jer kinesko pismo ne bi bilo prihvatljivo za korisnike od Latinske Amerike do Dalekog istoka i sada Srbije”, piše taj portal.

Reč je o pozicijama komandira odeljenja osmatračkog radara komandne baterije, komandno-računarskog odeljenja i primopredajnog odeljenja.

Nabavka raketnog sistema PVO FK-3 iz Kine ugovorena je 2019. godine i plaćena je avansno, a  portal podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 19. februara najavio da će oružje stići za nekoliko dana.

„Narod hoće da imamo snažnu vojsku, da Srbiji niko nijednog sekunda ne može da zapreti. Za nekoliko dana ćete videti koliko je Srbija danas snažnija, obradovaćemo vas nekim sistemima koji su među najsavremenijim u svetu. Nikada više Srbija neće biti lak plen bilo kome”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Check Also

UDARNO: Putin radikalno promenio strategiju u Ukrajini! Evo šta se dešava..

Ruska Federacija, u okviru specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, sprovodi niz važnih geopolitičkih mera …