Home / AKTUELNO / U SPLIT DOLAZE STRUČNJACI DA OTKRIJU UZROKE EPIDEMIJE SMRTI: Ovoliko sahrana imali smo samo za vreme rata (VIDEO)

U SPLIT DOLAZE STRUČNJACI DA OTKRIJU UZROKE EPIDEMIJE SMRTI: Ovoliko sahrana imali smo samo za vreme rata (VIDEO)

web-tribune.com

Danas u Split stižu šefovi referentnog centra za grip i epidemiologije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Vladimir Draženović i dr. Bernard Kaić. Uzrok dolaska je povećana smrtnost na splitskom području.

– Ovog januara smo imali 153 sahrane, a prošle godine u isto vreme 98. Skok je indikativan, ovakve brojke nisu zabeležene za vreme mira. Ništa slično ne pamtim ni ja, koji sam u Lovrincu 11 godina, a ni čovek koji je ovde od 1973. godine. Imali smo ogromnu navalu i morali smo da uvedemo i osmu sahranu kako ljudi ne bi čekali po nedelju dana – rekao je Petar Bilobrk, direktor gradskog groblja Lovrinac.

Draženović i Kaić su podstaknuti alarmantnim brojkama objavljenim u medijima, a Split je najviše šokirala vest o dve mrtve bebe, kod jedne je nađen virus gripa tipa B, ali i RSV virus.

Beba kod koje su nađeni RSV i virus gripa uveče je normalno zaspala, bez ikakvih naznaka bolesti. Ujutru nisu mogli da je probude.

Roditelji su zvali Hitnu pomoć i dobili su instrukcije za reanimaciju. Lekari su takođe pokušali da je ožive ali nakon sat vremena su morali da konstatuju smrt.

Iz splitske bolnice potvrđeno je da su prošle godine od gripa umrle dve osobe, a ove zime za sada šest. U celoj državi je zabeleženo ukupno 11 smrtnih slučajeva što dovodi do toga da se u Splitu najviše umire od gripa.

– U Splitu imamo samo jednu bolnicu. Moguće da u Zagrebu cela procedura prijema i lečenja pacijenata traje duže pa ćemo naknadno imati više podataka o epidemiji. Analiziraćemo situaciju i pokušaćemo da izvučemo još neke zaključke. Prema poslednjim podacima epidemija gripa je u opadanju – rekla je dr. Ninčević iz splitske bolnice.

Potvrđeno je da je tip virusa u Splitu isti kao i u ostatku Hrvatske.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …