Home / AKTUELNO / RUSKI DESANT NA SEVERNI POL: Putin uz pomoć moćne vojska zauzima najveće svetsko bogatstvo!

RUSKI DESANT NA SEVERNI POL: Putin uz pomoć moćne vojska zauzima najveće svetsko bogatstvo!

rusija-vojska-arktik-sneg

Moskva poseduje ledolomce na nuklearni pogon (Rusija je jedina zemlja na svetu koja ih ima), i čak povećava njihov broj, a sve kako bi dominirala nad tradicionalnim „polarnim“ rivalima: Kanadom, SAD, Norveškom ali i novim igračem Kinom.

Razgovori sa zvaničnicima i vojnim analitičarima, kao i uvid u pojedina dokumenta Kremlja pokazuju da je Rusija na putu ne samo da sustigne moć koju je nekada imao SSSR, već i da postane još jača, navodi „Dejli mejl“.

Severni pol ima više ugljovodonika od Saudijske Arabije, a Putinova Rusija ga zauzima, pišu britanski mediji.

– Istorija se ponavlja. Pedesetih godina, tokom hladnog rata, SAD su dominirale u nekim oblastima u odnosu na nas.

Međutim, pretekli smo ih i izgradili prvi nuklearni brod – „Lenjin“. Današnja situacija je slična – kaže Vladimir Blinov, jedan od zapovednika posade na nuklearnom ledolomcu koji je ime dobio po čuvenom revolucionaru.

Pod vođstvom predsednika Vladimira Putina, Rusija teži ka uzdizanju i jačanju vojske, njenom raspoređivanju na Arktiku, zajedno sa avio-bazama i radarima. U planu je izgradnja novih postrojenja na Severnom polu, i to na teritoriji od skoro 800 hiljada kvadratnih kilometara koje Rusija smatra svojom.

„Gardijan“ navodi da se u ruskim medijima često objavljuju fotografije vojnika koji u prepoznatljivim belim uniformama vežbaju na Arktiku.

Polarna teritorija na severu leži na oko 412 milijardi barela nafte, što je skoro četvrtina svetskih neotkrivenih zaliha, objavilo je istraživanje Američkog geološkog instituta.

Rusija je u procesu proizvodnje još tri nuklearna ledolomca, od kojih će jedan biti ubedljivo najveći na svetu, čime će postojeću nuklearnu flotu povećati na šest moćnih plovila.

Ruska Severna flota, sa bazom u ledenim vodama zaliva Kola u Murmansku, takođe će dobiti svoj nuklearni ledolomac.

– Kada smo bili pod Gorbačovim i Jeljcinom, naše granice na Arktiku nisu postojale. Mi nismo postojali na Arktiku. Srećom, sada ih vraćamo pod svoju kontrolu, tamo gde pripadaju – kaže profesor Pavel Makarevič, član Ruskog geografskog društva.

Ruske akcije na severu izazvale su veliku zabrinutost u Vašingtonu, a novi šef Pentagona DŽejms Matis je u govoru pred Senatom upozorio da „nije pametno drugima prepuštati bilo koji deo sveta“. U svom izveštaju Matis je poteze Rusije opisao kao „agresivne i provokativne korake“, urgirajući da SAD što pre naprave strategiju kojom će tako nešto sprečiti.

To bi predsednika Donalda Trampa moglo da stavi u nezgodan položaj, pre svega zbog njegove želje da „ispegla“ odnose sa Rusijom i posle više od 70 godina ih konačno učini boljim.

 (Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …