Home / TEMA DANA / Bašar al Asad leži na samrtničkoj postelji: Ulogu vođe preuzeo njegov brat Maher?

Bašar al Asad leži na samrtničkoj postelji: Ulogu vođe preuzeo njegov brat Maher?

asad

Sirijski predsednik Bašar al Asad je veoma bolestan ili je u kritičnom stanju, vesti su i glasine koje cirkulišu u medijima. Sirijska vlada odbacila je te navode i saopštila da predsednik “obavlja svoje dužnosti normalno”.

Spekulacije su se spominjale poslednjih nekoliko dana na društvenim mrežama i arapskim portalima sa vestima da je Asad (51) u kritičnom stanju, pozivajući se na glasine o moždanom udaru. Čak i da je pogođen.

– Predsedništvo demantuje te navode. Predsednik Asad je odličnog zdravlja. Takvi navodi počeli su da se šire u vreme promene političkih okolnosti – navela je Asadova kancelarija u saopštenju, ne precizirajući na koje promene misli.

Kanal “Ikhbarija” u ponedeljak je objavio da se Asad čuo sa venecuelanskim predsednikom Nikolasom Madurom, što je prvi izveštaj državnih medija o aktivnostima predsednika nakon što su se pojavile glasine.

Tokom vikenda pojavilo se nekoliko vesti o Asadovom zdravlju. Francuski list “Le Point dejli” pre sedam dana objavio je da je predsednika Sirije ranio njegov telohranitelj, inače Iranac. Prema njihovim navodima, Asad je prevezen u bolnicu u Damasku, a pojedini arapski “izvori” naveli su da je čak mrtav.

Saudijski mediji su preneli da Asad ima tumor na mozgu ili da je pretrpeo infarkt. Libanski mediji objavili su istu vest i naveli da je Asadov brat – Maher, preuzeo ulogu vođe u ratu.

– Nekoliko dana sam pokušavao da potvrdim informaciju o lošem stanju tiranina Bašara Al Asada. Dobio sam suprostavljene informacije.

Juče sam dobio informaciju da je 90 odsto sigurno da je doživeo infarkt… mogu da kažem, iz mog ugla, na osnovu informacija koje sam dobio iz ličnih izvora, da Bašar Al Asad leži u krevetu bez svesti i da ima 70 odsto šanse da umre… – napisao je Faisal Al Kasem, poznati sirijski novinar “Al Džazire”.

Drugom novinaru i političkom komenatatoru Amdžadu Tahi izvor iz okupiranog Damaska potvrdio je da je Asad ozbiljno bolestan i da je svuda prisutna ruska vojska. Takođe je tvitovao da je veliki broj doktora došao iz Irana i Istočne Evrope kako bi lečili Asada.

(Telegraf.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …