Home / AKTUELNO / U VENECUELI ZA NEDELJU DANA PROTESTA 35 MRTVIH I 850 PRIVEDENIH

U VENECUELI ZA NEDELJU DANA PROTESTA 35 MRTVIH I 850 PRIVEDENIH

U Venecueli je tokom nedelju dana protesta protiv predsednika Nikolasa Madure poginulo 35 i privedeno 850 ljudi, saopštilo je večeras nekoliko nevladinih organizacija.

„Imamo provereni broj sa imenima, prezimenima i osumnjičenim počionicima. Ukupno 35 ljudi je ubijeno tokom protesta“, izjavio je direktor NVO Proveo, Rafael Uskategvi na konferenciji za novinare u Karakasu.

Uskategvi je rekao da je osam osoba ubijeno tokom policijskih operacija u pojedinim četvrtima Karakasa. Direktor NVO je dodao da su za to odgovorne specijalne policijske jedinice.

Direktor druge NVO, Foro Penal, Alfredo Romero izjavio je na istoj konferenciji za novinare da je privedeno 850 ljudi, među kojima 77 maloletnika.

Romero je rekao da su pretreseni domovi „siromašnih porodica“ bez sudskog naloga i dodao da je tada policija privodila ljude.

Prema njegovima rečima, u Venecueli zajedno s novim privodjenjima ima 976 političkih zatvorenika.

Duboka politička kriza u Venecueli pojačala se poslednjih nedelju dana pošto opozicija vrši pritisak da se organizuju slobodni izbori.

Predsednik parlament u rukama opozicije, Huan Gvaido, sebe je prošle nedelje na protestu u Karakasu proglasio za privremenog predsednika države.

Gvaido, koji ima sve veću medjunarodnu podršku, pozvao je gradjane na nove proteste ove nedelje, u sredu i u subotu.

Check Also

Putin: EU se odricanjem od ruskih energenata odlučila za sopstveno ekonomsko samoubistvo

EVROPSKA unija, odbijajući naše energente, odlučila se za sopstveno ekonomsko samoubistvo, rekao je Vladimir Putin …