Home / AKTUELNO / UDARNA VEST! RUSKI HIPERMARKET U SRBIJI TRAŽI 10.000 RADNIKA: NAJAVILI VEĆE PLATE OD DRUGIH I NAJNIŽE CENE! 500GR KAFE DVA EVRA, LITAR MLEKA 60 DINARA…

UDARNA VEST! RUSKI HIPERMARKET U SRBIJI TRAŽI 10.000 RADNIKA: NAJAVILI VEĆE PLATE OD DRUGIH I NAJNIŽE CENE! 500GR KAFE DVA EVRA, LITAR MLEKA 60 DINARA…

U Srbiju stiže ruski trgovinski lanac „Mere“, koji planira da otvori 100 marketa i zaposli više od 10.000 ljudi!

Ono što je za sve potrošače u Srbiji još važnije jeste da „Mere“ najavljuje za čak 20 odsto niže cene nego u svim ostalim trgovinskim lancima koji posluju u zemlji. Ovu praksu rekordno niskih cena oni su dokazali i u 10 zemalja u kojima već posluju, pa su tako, primera radi, najveće nemačke lance bacili u očaj, jer u ovom ruskom hipermarketu, na primer, pola kilograma kafe košta „samo“ dva evra.

O koliko ozbiljnoj kompaniji se radi najbolje svedoči podatak da je u vlasništvu čuvene „Torgservis grupe“, na čijem čelu je porodica Šnajder iz Krasnojarska – Valentina, Sergej, Andrej i Ivan, koji su se našli na „Forbsovoj“ listi najbogatijih Rusa. Ipak, na ruskim sajtovima nije moguće naći dovoljno informacija o ovoj porodici, koja je svoj biznis počela trgovinom alkohola.

Srpski proizvodi

Kako saznajemo, „Mere“ je već registrovao firmu u Srbiji i „merka“ pogodne lokacije za svoje objekte, a Žarko Grozdanić iz firme „Ritejl Srbija“, koji poslovanje ovog ruskog lanca prati već godinama, kaže za Informer da oni neće dugo čekati da počnu sa poslovanjem. On je naglasio i da ovaj ruski gigant neće kupovati druge hipermarkete, već praktikuje da svoj posao počne „od nule“, odnosno takozvane grinfild investicije.

– Ruski trgovinski lanac „Mere“ dolazi na naše tržište i planira da postane jedan od najvećih lanaca u našoj zemlji. Oni su deo ruske „Torgservis grupe“, koja pod brendom „Svetofor“ trenutno posluje širom Rusije. „Mere“ marketi su prisutni i u Nemačkoj, Poljskoj, Kini, Kazahstanu, Azerbejdžanu, Belorusiji, Rumuniji, a pored Srbije planiraju da „uđu“ i na tržište Grčke.

Ne prave „na oko“ velelepne markete, ali imaju strogu kontrolu kvaliteta i izuzetno nisku trgovačku maržu, pa su 20 odsto jeftiniji od konkurencije, što planiraju da budu i u našoj zemlji. Ciljna grupa su im kupci sa prosečnim i niskim prihodima koji vode računa o cenama artikala.

Koliko je velika potražnja za njihovim proizvodima svedoči i to da su u Nemačkoj zbog nestanka robe i zaliha morali privremeno da zatvore prodavnice. Ono što je dobro jeste što i u njihovim marketima u Rumuniji ima robe iz naše zemlje, pa će je i ovde sigurno biti u visokom procentu – otkrio nam je Grozdanić.

Dobra konkurencija

Rasim Ljajić, ministar turizma, trgovine i telekomunikacija, rekao je za naš list da je ovo izuzetno dobra vest jer ne postoji ništa bolje od konkurencije.

– Što veći broj hipermarketa bude na tržištu, biće bolja i ponuda, a bolje će biti i zaposlenima i radnicima. Kupci će imati niže cene, a zaposleni veće plate. Realno gledano, moraće da se bore za svakog radnika ili potrošača. Uvek naglašavam da je konkurencija lek za sve – jasan je Ljajić.

Sa njim se slaže i ekonomista Mlađen Kovačević, koji tvrdi da bi otvaranje jednog ovakvog lanca imalo odlične efekte za domaću trgovinu i privredu. On napominje i da mu je drago što je lanac hipermarketa iz Rusije, jer firme iz ove zemlje više vode računa o fer-pleju i o svojim zaposlenima, što se jasno vidi na primeru Naftne industrije Srbije.

– Što je više lanaca, oni će se lavovski boriti za svakog kupca i brinuće o ceni svakog artikla. Sve ovo će značiti i zaposlenima u marketima, kojima će ovo doneti uvećanje zarada, što smo videli na primeru kada je jedan veliki lanac došao u Srbiju i „dao“ radnicima bolje plate, pa su i ostali lanci morali da podignu prihode svojim zaposlenima – kaže Kovačević.

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …