Home / AKTUELNO / UDARNA VEST SVETSKIH MEDIJA: POTONULA JEDNA OD VODEĆIH EU EKONOMIJA

UDARNA VEST SVETSKIH MEDIJA: POTONULA JEDNA OD VODEĆIH EU EKONOMIJA

Italija je potonula u recesiju, prenose svetski mediji.

Prema prvim rezultatima u četvrtom kvartalu, ekonomija te zemlje je ušla u recesiju, što je ujedno i prvi put posle 2013. godine da neka zemlja EU toliko potone.

Prema objavljenim podacima, italijanska ekonomija pala je 0, 2 odsto u poslednjem kvartalu 2018. godine, a to, posle pada od 0,1 odsto u prethodnom, trećem kvartalu, znači ulazak u recesiju.

Ovo nije bilo neočekivano s obzirom na to da je italijanski premijer Đuzepe Konte još juče izjavio da očekuje ovakve podatke, a i ranije prognoze ukazivale su na mogućnost ulaska u recesiju.

Iako je dubina recesije plitka, ipak će se smatrati prekretnicom za evropsku ekonomiju, koja se poslednji put suočila sa padom u kasnim fazama krize evra u 2012. i 2013. godini.

Međutim, ekonomski rast zemlje povučen je opštim usporavanjem kontinenta. Naime, mnoge velike evropske ekonomije očekuju usporavanje. Primera radi, nemačka vlada u 2019. godini očekuje rast od svega 1 odsto.

Slabost krajem 2018. delom se može povezati i sa padom trgovinske aktivnosti na svetskom nivou, zbog bojazni oko razvoja trgovinskog rata između SAD i Kine.

Italija je, podsetimo, jedna od najvećih evropskih ekonomija i tokom prošle godine, imala je mnogo problema, što je stvorilo strah i od ponavljanja sudbine Grčke.

Društvene mreže buknule

Analitičari ističu da je dugoročni ekonomski učinak Italije prilično zastrašujuć, neki od komentara su i da je ovo treća recesija u kojoj se Italija našla u poslednjih 10 godina, kao i da je ova država najgora članica velike četvorke evrozone (Nemačka, Francuska, Španija, Italija).

Check Also

OVO MORATE ZNATI! MENjAJU SE USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU!

Od 2021. važe nova pravila za penzionisanje žena, što znači da svaki zahtev koji dame …