Home / AKTUELNO / UDARNA VEST SVETSKIH MEDIJA: POTONULA JEDNA OD VODEĆIH EU EKONOMIJA

UDARNA VEST SVETSKIH MEDIJA: POTONULA JEDNA OD VODEĆIH EU EKONOMIJA

Italija je potonula u recesiju, prenose svetski mediji.

Prema prvim rezultatima u četvrtom kvartalu, ekonomija te zemlje je ušla u recesiju, što je ujedno i prvi put posle 2013. godine da neka zemlja EU toliko potone.

Prema objavljenim podacima, italijanska ekonomija pala je 0, 2 odsto u poslednjem kvartalu 2018. godine, a to, posle pada od 0,1 odsto u prethodnom, trećem kvartalu, znači ulazak u recesiju.

Ovo nije bilo neočekivano s obzirom na to da je italijanski premijer Đuzepe Konte još juče izjavio da očekuje ovakve podatke, a i ranije prognoze ukazivale su na mogućnost ulaska u recesiju.

Iako je dubina recesije plitka, ipak će se smatrati prekretnicom za evropsku ekonomiju, koja se poslednji put suočila sa padom u kasnim fazama krize evra u 2012. i 2013. godini.

Međutim, ekonomski rast zemlje povučen je opštim usporavanjem kontinenta. Naime, mnoge velike evropske ekonomije očekuju usporavanje. Primera radi, nemačka vlada u 2019. godini očekuje rast od svega 1 odsto.

Slabost krajem 2018. delom se može povezati i sa padom trgovinske aktivnosti na svetskom nivou, zbog bojazni oko razvoja trgovinskog rata između SAD i Kine.

Italija je, podsetimo, jedna od najvećih evropskih ekonomija i tokom prošle godine, imala je mnogo problema, što je stvorilo strah i od ponavljanja sudbine Grčke.

Društvene mreže buknule

Analitičari ističu da je dugoročni ekonomski učinak Italije prilično zastrašujuć, neki od komentara su i da je ovo treća recesija u kojoj se Italija našla u poslednjih 10 godina, kao i da je ova država najgora članica velike četvorke evrozone (Nemačka, Francuska, Španija, Italija).

Check Also

Kinezi otkrili kako je Rusija izvršila fatalan udarac na dolar…

Protivmere Moskve, uvedene kao odgovor na antiruske sankcije, zadale su ozbiljan udarac poziciji dolara u …