Home / AKTUELNO / UDARNA VEST! VELIKI RAT NIKAD BLIŽE: Rusija poslala vojne brodove, Kina šalje vojsku na granicu sa S. Korejom!

UDARNA VEST! VELIKI RAT NIKAD BLIŽE: Rusija poslala vojne brodove, Kina šalje vojsku na granicu sa S. Korejom!

Nakon napada na Siriju i u jeku napetosti s Rusijom i Iranom, ali i Severnom Korejom i Kinom, Vašington se u nedelju, 9. aprila, odlučio poslati borbenu flotu u vode Korejskog ostrva, predvođenu nosačem aviona “Arleigh Burke”.

kina- vojska- tenkovi

Neočekivani manevar flote, kojoj je raspored bio da plovi do Australije, “neposredan je odgovor Severnoj Koreji”, protiv koje je Donald Tramp najavio “drastične protivmere”.

Osim nosača aviona “USS Carl Vinson”, skupinu čine razarači “” i “USS Michael Murphy” klase “”, koji su opremljeni sistemima “Aegis” i lanserima “MK-41”, koji mogu ispaljivati i krstareće projektile “Tomahavk”.

Prema vojnim izvorima Južne Koreje, Kina je na granicu sa Severnom Korejom odmah uputila desetine hiljada vojnika, a list Chosun govori o čak 150 000 pripadnika kineske vojske.

Službeni Peking nije potvrdio ovu brojku, koja se čini preteranom, ali je svoje oružane snage obavijestio da budu spremne na razmeštanje na granicu sa Seevernom Korejom.

Kineska vojska je dobila naredbu da bude spremna poslati vojnike iz velike udaljenosti do granice Seeverne Koreje, te da svi budu u punoj borbenoj pripravnosti.

Takozvani “Informativni centar za ljudska prava i demokratiju”, nevladina organizacija iz Hong Konga, navela je da je Peking zbog stanja u Severnoj Koreji naredio vojnicima svih pet vojnih oblasti da budu u stanju pripravnosti.

Prema nevladinoj organizaciji iz Hong Konga, posebnu naredbu su dobile oklopne i mehanizirane pešadijske brigade u pokrajinama Šandong, Zejiang i Jinan.

Oko 25 000 vojnika kineske vojske iz 47. skupine 9. oklopne brigade upozoreno je da budu spremni iz velike udaljenosti doći do granice sa Severnom Korejom, a ostali vojnici mogu biti mobilisani. Tajvanski Čajna post piše kako će kineska vlada u tom području možda rasporediti oko 150 000 vojnika.

Kina je u tom području osigurala odbranu i rasporedila 51. raketnu armiju, koja raspolaže s 12 balističkih projektila “Dongfeng-03” i 24 projektila “Dongfeng-21”.

Global Tajms piše kako je Peking zabrinut i zbog ponašanja Severne Koreje, te da će, ako dođe do sukoba na Korejskom ostrvu, sigurno poslati svoje trupe.

Ruska krstarica “Varjag” u vode Korejskog ostrva stigla prije američke flote

Posebno je zanimljivo da je samo dva dana nakon najave Pentagona da šalje pomorsku borbenu grupu u vode Korejskog ostrva ruska mornarica u Južnu Koreju poslala “ubicu nosača aviona” i vodeći brod ruske Pacifičke flote, krstaricu “Varjag”.

Ruska krstarica je u Južnu Koreju stigla prije Amerikanaca i uplovila u luku Pusan prije američkog nosača aviona “USS Carl Vinson”.

Dolazak ruskih brodova u Južnu Koreju, kao i ulazak krstarice “Varjag” i srednjeg pomorskog tankera “Pečenga” u luku Pusan se smatra u prijateljskim posetom.

Planira se niz zajedničkih aktivnosti korejskih i ruskih mornara koje su dogovorili gradonačelnik Pusana i generalni ruski konzul u Južnoj Koreji.

Brodovi će u Pusanu ostati do 14. aprila, a zatim isploviti dalje, sa zaustavljanjima u sedam stranih luka.

“Glavni cilj kampanje je pokazati zastavu Sv. Andrije naše flote i razvijati saradnju u azijsko-pacifičkoj regionu”, rekli su u Sedištu ruske Pacifičke flote kada su u januaru luku Pusan posetili veliki protivpodmornički brod “Admiral Tribuk” i tanker “Boris Butoma”.

Iz Pentagona stižu uznemirene poruke i za američke vojne dužnosnike dolazak krstarice “Varjag” u obale Južne Koreje “nije slučajan”, jer dolazi u vrijeme napetosti i može se susresti s američkom flotom koju predvodi nuklearni nosač aviona “USS Carl Vinson”.

Analitičari Pentagona tvrde da su Rusi poslali “ubicu nosača aviona” jer žele pokazati kako u slučaju pogoršanja situacije oni neće stajati po strani.

Analitičari ne isključuju mogućnost da će Rusije da interveniše, ako se Amerika odluči na “sirijski scenarij” raketnog napada protiv Severne Koreje.

Krstarica “Varjag”, koju NATO zove “ubicom nosača aviona”, ima osam velikih dvostrukih kontejnera, četiri na svakoj strani u kojima su postavljeni sistemi “Vulkan” P-1000. To oružje može biti kobno za nosače aviona i ostale brodove bilo koje pomorske borbene grupe.

(logicno.com)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …