Home / AKTUELNO / UDARNO! BATUT IZDAO UPUTSTVO ZA VAKCINACIJU TINEJDžERA I DECE PROTIV „KOVID-a“

UDARNO! BATUT IZDAO UPUTSTVO ZA VAKCINACIJU TINEJDžERA I DECE PROTIV „KOVID-a“

Nastaviti sa vakcinacijom dece kako uzrasta od 16 i 17 godina, tako i onih mlađih od 12 do 15 godina, stav je struke, glavna je poruka novog uputstva za vakcinaciju dece koje je objavio „Batut“. U njemu je detaljno objašnjeno kad i kako deca različitog uzrasta mogu da se vakcinišu, što je njihova aspolutna preporuka.

Tako, tinejdžeri uzrasta 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu protiv Kovid-19 infekcije Fajzer vakcinom, koja je odobrena za osobe uzrasta 16 godina i starije, po preporuci nadležnog pedijatra, navodi se u stručno-metodološkom uputstvu za vanrednu preporučenu imunizaciju protiv Kovid-19.

Vanrednu preporučenu imunizaciju protiv Kovid-19, prema naredbi Ministarstva zdravlja, organizuju i sprovode nadležne zdravstvene ustanove u skladu sa Stručno-metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije.

Tinejdžeri 12-15 godina

Ono što se takođe ističe je i neophodnost vakcinacije dece od 12 do 15 godina.

„Potrebno je nastaviti sa promptnom vakcinacijom dece koja pripadaju ugroženim kategorijama. Tu spadaju deca sa imunološkim deficitom, oboleli od teških plućnih, srčanih ili bubrežnih

oboljenja, te onkoloških, metaboličkih, endokrinoloških, uključujući gojaznu decu +2 ili + 3 SD, kao i svih drugih bolesti koje dete izlažu riziku za težak oblik kovid-19) uz saglasnost roditelja i dobijenu preporuku pedijatra subspecijaliste“, stoji u novoj preporuci Batuta.

Navodi se i da se sprovoditi vakcinaciju sve druge dece uzrasta 12 do 15 godina uz saglasnost roditelja i ukoliko nema kontraindikacija, što utvrđuje pedijatar.

„Kod dece sa preležanom infekcijom kovid-19 (dokazanom laboratorijski) vakcina se može primeniti najranije šest meseci nakon infekcije, imajući u vidu naučnu literaturu koja ukazuje da deca imaju dobar imunski odgovor čak i ukoliko su imala blaži klinički oblik“, navodi se u uputstvu.

Vakcinacija dece uzrasta 12-15 godina vršiće se u Domovima zdravlja, odsek za imunizaciju dece, pedijatrijskim odeljenjima bolnica ili na posebnim punktovima. Ukoliko dođe do pojave težih neželjenih događaja nakon primene prve doze vakcine, kao što su miokarditis ili perikarditis, primenu vakcine treba obustaviti, navedeno je uputstvu koje se nalazi na sajtu Batuta.

Fajzer testira vakcinu za mlađe od 12 godina

Kompanija Fajzer nedavno je navela da je počela testiranje vakcine protiv Kovida 19 kod dece mlađe od 12 godina, a trenutno se testira manja doza vakcine. U studiji učestvuje oko 4.500 dece iz SAD, Finske, Poljske i Španije.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(Mediji)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …