Home / AKTUELNO / UGLJANIN: REŠIĆEMO STATUS BOŠNJAKA I SANDŽAKA I NAPRAVITI DRŽAVU SREĆNIH LJUDI

UGLJANIN: REŠIĆEMO STATUS BOŠNJAKA I SANDŽAKA I NAPRAVITI DRŽAVU SREĆNIH LJUDI

Nosilac liste „Samoopredeljenje” za neposredne izbore članova Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Sulejman Ugljanin rekao je večeras u Novom Pazaru da su Bošnjaci autohtoni narod, svesni svog porekla i nacionalnog identiteta.

Ugljanin je na prvom promotivnom skupu te liste rekao da je Srbija pokazala neprijateljski odnos prema Bošnjacima, jer im ne priznaje status naroda i do sada nije osudila nikoga za desetine hiljada ubijenih ljudi u Bosni i Sandžaku.

„Mi smo narod i imamo pravo na samoopredeljenje, odnosno da sami odredimo svoj politički položaj, status i odnose sa drugim narodima. Nastavićemo da tražimo da se rasvetle svi zločini nad Bošnjacima od 90-tih godina do danas i da se počinioci kazne, jer Bošnjaci nisu glineni golubovi, niti zveri za odstrel. Zločin koji nije kažnjen, on će se ponoviti”, rekao je Ugljanin, koji je i aktuelni predsednik BNV.

On je rekao da treba poštovati pravo svakog Bošnjaka da u miru čuje i druge izborne liste, te da savesno odluči koga će da podrži na predstojećim izborima.

„Ako mene pitaju, onda će glasati za ‘Samoopredeljenje’. Mi nećemo govoriti ništa loše za druge liste, nećemo omalovažavati ničiji program, ali smo dužni da jasno govorimo da smo sposobni da rešimo status Bošnjaka i Sandžaka i da napravimo državu srećnih ljudi”, rekao je Ugljanin.

Na skupu su predstavljeni program i 35 kandidata za većnike ove liste.

Pored te liste, Republička izborna komisija (RIK) do sada je za nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine proglasila i listu „Matica bošnjačka akademik Muamer Zukorlić muftija“.

Rok za podnošenje izbornih lista je do 19. oktobra u ponoć, a izbori za nacionalne savete manjina u Srbiji biće održani 4. novembra.

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …