Home / AKTUELNO / UJEDINJENE NACIJE PRESTAJU DA RADE!? Evo šta se dešava…

UJEDINJENE NACIJE PRESTAJU DA RADE!? Evo šta se dešava…

Besmislenost postojanja Ujedinjenih nacija u današnjem obliku, kada nijedna bitna zemlja – hajde da kažemo one s pravom veta: SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska – ne daje ni pet para za odluke ove organizacije, koja se i sama, osim korupcijom, kompromituje seks skandalima svojih službenika širom sveta, mogla bi da dovede i do „prestanka njenog rada“! Naime, nema para za funkcionisanje Ujedinjenih nacija!

Stanje je toliko ozbiljno da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio osoblje da Ujedinjenim nacijama ponestaje novca, pa je pozvao države članice da plate ono što duguju, što je pre moguće.

U pismu državama-članica UN, u koji je Rojters imao uvid, Gutereš je rekao da je od 30. juna budžet UN u deficitu od 139 miliona dolara. Ocenio je da se UN „nikada nisu suočile s tako teškom situacijom u vezi s protokom novca ovako rano u kalendarskoj godini“.

Prema podacima UN, 112 od 193 članice do sada su platile svoj deo u budžetu.

– Organizacija poput naše ne bi trebalo da trpi stalne dodire s bankrotom. Ali sigurno, veći bol osećaju oni kojima služimo kada ne možemo, zbog skromnosti stredstava, da odgovorimo na njihove pozove za pomoć – naveo je Gutereš.

Ipak, kada je reč o organizaciji koja apsolutno ne može da spreči nepravdu koju nameću velesile diljem planete, a čiji su službenici ultradebelo preplaćeni za svoj pretežno nerad, postavlja se pitanje – da li bi UN zaista i trebalo da obitavaju na način na koji to rade danas?

(Tanjug)

Check Also

ŠTA JE PRAVI RAZLOG JOKIĆEVOG „NE“ SRBIJI?

Nikola Jokić je pre nekoliko dana objavio da neće predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u …