Home / TEMA DANA / ŠOKANTNO: SLEDI NAM UDAR UŽASNIH RAZMERA – MILIONI NEZAPOSLENIH, nafta će da skoči na 200$…

ŠOKANTNO: SLEDI NAM UDAR UŽASNIH RAZMERA – MILIONI NEZAPOSLENIH, nafta će da skoči na 200$…

Cene nafte mogle bi da skoče na 200 dolara za barel u narednih 18 meseci.

To bi moglo da dovede do ekonomskog udara užasnih razmera, upozorava se u izveštaju koji prenosi RT.

Istraživački ekonomista i posmatrača tržišta nafte Filip K. Verleger predviđa da bi moglo doći do manjka dizel goriva 2020. godine, kao rezultat propisa Međunarodne pomorske organizacije (IMO) donetog radi smanjenja emisije sumpora.

Propisi, koji će stupiti na snagu početkom 2020. godine, smanjuju dozvoljenu koncentraciju sumpora u gorivima koja koriste plovila sa 3,5% na samo 0,5%.

Ova pravila već su pokrenula akcije s ciljem da se smanji sadržaj sumpora. Međutim, trenutni globalni kapacitet možda neće moći da pruži dovoljno goriva sa niskim sadržajem sumpora kako bi omogućio nesmetan prelazak iz goriva visokog sumpora u brodsku flotu.

Industrija pomorstva čini oko 5 odsto ukupne globalne tražnje nafte, a većina brodova koristi tečno ulje visokog sumpora. Prebacivanje tolike industrije na niskosumporni dizel i gorivo slično dizelu – predstavlja ogromnu promenu.

Vlasnici brodova će imati nekoliko opcija: da instaliraju skupe sisteme za čišćenje i uklanjanje sumpora, da pređu na goriva koja imaju nizak nivo sumpora, ili da pređu na LNG.

A LNG najčešće smatraju najskupljom opcijom koja zahteva kapitalne izdatke za remont celokupne flote.

Dalji problem je što nije svaka nafta istog sastava – postoje kiselije sa više sumpora i one kojima treba dodatna obrada, a nisu sve rafinerije opremljene opremom za dodatnu obradu.

Do sada, pomorska industrija je koristila preostalo mazivo a to je najjeftiniji i najprljaviji deo. Do 2020. godine proizvodnja dizela će morati da poraste za najmanje sedam odsto, upozorava se u izveštaju Philip K. Verlegera, što premašuje tri odsto potrebnih za drumski transport i druge namene.

„Nije jasno kako će jednostavno moći da se poveća količina“, piše Verleger u svom članku. „Umesto toga … zahtevaće se verovatno vrlo visoka cena“.

Tim stručnjaka predviđa da se može ponoviti istorijska prelomna godina kao 2007-2008, kada je divljala cena nafte.

„Ova situacija će se ponovo pojaviti 2020. godine“, napisao je Verleger, s tim da bi rast cena mogao biti još dramatičniji jer „promena goriva je veća, a industrija prerade je manje pripremljena“.

Pošto pravila stupe na snagu 2020. godine, cene nafte će se povećati na 160 dolara za barel, a onda i više.

„Ekonomska aktivnost će usporiti, a na nekim mestima će se zaustaviti. Troškovi hrane će rasti jer će poljoprivrednici, koji neće moći da plate gorivo, smanjivati useve. Isporuka robe i materijala fabrikama i prodavnicama će usporiti ili se zaustaviti „, tvrdi tim.

„Prodaja vozila će se smanjiti. Jedan ili više većih američkih proizvođača automobila će se suočiti sa bankrotom, čak i zatvaranjem. Milioni će se pridružiti redovima nezaposlenih kao što se to desilo 2008. godine.“

Check Also

SRPSKI PATRIJARH O VLASTIMA U CG: „IZDALI SU AMFILOHIJA..“

Patrijarh srpski Porfirije kritikovao je vlast u Crnoj Gori koja je, kako je rekao, izneverila …