Home / AKTUELNO / VAŠINGTON U PANICI! DA LI JE PUTIN IPAK UVALIO TROJANSKOG KONJA TRAMPU: U lopti koju mu je poklonio otkriven specijalni čip! (VIDEO)

VAŠINGTON U PANICI! DA LI JE PUTIN IPAK UVALIO TROJANSKOG KONJA TRAMPU: U lopti koju mu je poklonio otkriven specijalni čip! (VIDEO)

Fudbalska lopta sa simbolima Svetskog prvenstva 2018, koju je predsednik Rusije Vladimir Putin poklonio američkom lideru Donaldu Trampu, opremljena je specijalnim čipom.

Poklon uručen na konferenciji za novinare u Helsinkiju izazvao je protivrečne reakcije u Vašingtonu. Republikanski senator Lindsi Grejem napisao je na Tviteru: „Proverio bih ovu fudbalsku loptu na uređaje za prisluškivanje i nikada ne bih dozvolio da se unese u Belu kuću.“

Novinari Blumberga došli su do zaključka da je kongresmen možda delimično bio u pravu: na površini lopte videli su specijalni logo koji upozorava da je on opremljen uređajem za komunikaciju.

Kompanija „Adidas“ zvanično objašnjava da su sve lopte za Svetsko prvenstvo 2018. proizvedene korišćenjem tehnologije NFC (Near Field Communication).

U njih su montirani sitni čipovi. Specijalna aplikacija instalirana na pametni telefon očitava kod i otvara pristup video-zapisima igrača, takmičenjima navijača i drugom sličnom sadržaj.

Sam čip je pasivan, ne prenosi nikakve informacije i ima vrlo mali raspon dejstva — da bi se program koristio, neophodno je približiti aparat skoro potpuno do lopte.

To se može uraditi, na primer, u prodavnici gde se prodaju „Adidasovi“ proizvodi ili kupujući samu loptu, odnosno, čip-implant vrši čisto reklamnu funkciju.

Spolja čip podseća na one koji se instaliraju na bankarske kartice za beskontaktno plaćanje. „Adidas“ objašnjava da je nemoguće promeniti, izbrisati ili prepisati informacije ugrađene u njega.

Ranije je portparolka Bele kuće Sara Sanders potvrdila da je lopta koju je Putin poklonio Trampu prošla standardnu bezbednosnu proveru, obaveznu za sve poklone predsedniku.

Ona je odbila da precizira detalje ove procedure.

Tokom zajedničke konferencije za medije nakon samita u Helsinkiju, odgovarajući na pitanje novinara ko sada treba da preuzme inicijativu za Siriju, Vladimir Putin je predao Donaldu Trampu loptu sa Svetskog prvenstva u fudbalu, rekavši da je „lopta sada na njegovoj strani“.

Tramp je predao poklon supruzi Melaniji i obećao da će je dati njihovom sinu Baronu.

Pogledajte video:

Check Also

CICIPAS: NAPUSTIO JE TEREN SA DVA SETA ZAOSTATKA I NE ZNAM ŠTA SE DESILO TAMO, ALI VRATIO SE ODJEDNOM KAO POTPUNO DRUGAČIJI IGRAČ!

Stefanos Cicipas bio je, očekivano, vrlo razočaran ishodom finala Rolan Garosa u kom je vodio …