Home / AKTUELNO / UKRADENI PODACI GRAĐANA, KOMPANIJA I MUPA-A: Prvi poreznik Srbije optužio bivše kadrove Lazara Krstića!

UKRADENI PODACI GRAĐANA, KOMPANIJA I MUPA-A: Prvi poreznik Srbije optužio bivše kadrove Lazara Krstića!

Postoji sumnja da su operativni podaci MUP, kao i svih poreskih obveznika u Srbiji, uključujući i podatke o građanima i firmama, izneti iz Poreske uprave, a indicije ukazuju da su neki od njih već završili u inostranstvu, obznanio je juče Marko Marinković, v. d. direktora Poreske uprave.

marko-marinkovic

On je kao glavne krivce za to što su podaci sada nezaštićeni i možda dostupni javnosti naveo Ivana Posaveca, savetnika bivšeg ministra finansija Lazara Krstića, Nikolu Ćorsovića, doskorašnjeg državnog sekretara u Ministarstvu finansija, i Milicu Bisić, koju je kao konsultanta za reogranizaciju Poreske uprave takođe angažovao bivši ministar finansija Lazar Krstić.

– Povod za ovakve sumnje nalaze se u činjenici da su njih troje tokom ove godine intenzivno preuzimali podatke iz Sektora za informacione i komunikacione tehnologije Poreske uprave, iako za to nisu imali ovlašćenje. Posavec je predstavljen kao savetnik zaposlen u Ministarstvu finansija zadužen za modernizaciju rada Poreske uprave. Fizički je sedeo u PU, a formirao je neformalnu grupu ljudi koji nisu nikome predstavljani i njome rukovodio. On, međutim, nije savetnik u ministarstvu od kada je Lazar Krstić podneo ostavku, dakle od 12. jula 2014, a razdužio se u PU tek 22. oktobra – izjavio je Marinković i dodao da je Posavec tada vratio tri diska s bazom podataka, među kojima su bili i oni o vozilima MUP.

– Ti podaci su označeni kao službena tajna, a on je prilikom razduženja priznao da je izneo podatke kako bi od kuće mogao da gleda ko trguje vozilima i da li plaća porez. Pošto je za to vreme dok su diskovi bili kod njega išao u inostranstvo, postoje sumnje da su neki od podatak tamo završili – rekao je Marinković. Prema njegovim rečima, indikativno je i to što je i Milica Bisić, inače zaposlena u konsultantskoj kući KPGM, takođe imala slobodan pristup informacijama iako za to nije imala nikakvo ovlašćenje.

Imali pristup svemu

– Ona je dolazila dva puta nedeljno i ulazila bez prijavljivanja. Nije koristila ID karticu, već su joj vrata otvarali zaposleni. Nije evidentirala ni svoj „mercedes“ na parkingu Poreske. U razvijenim zemljama ove stvari se nazivaju špijunažom. Ovo tim pre jer su Posavec i Bisićeva imali pristup i bazi MUP o vlasnicima vozila od 2011. do 2014, što je strogo poverljiv dokument – naglasio je Marinković, ističući takođe da će ceo slučaj preispitati MUP i Tužilaštvo u Beogradu. On takođe ističe da je za neovlašćen pristup poverljivim podacima u Srbiji zaprećena kazna zatvora od tri meseca do šest godina.

– Bisićeva je bila uključena i u konsultanske poslove mnogih kompanija. Posebno je indikativno to što firme za koje se sumnja da ih ona konsultuje, kao što su „Lafarž“, „Apatinska pivara“ i „Holcim“, Poreska uprava nije kontrolisala sedam godina – kaže Marinković.

NEKO ĆE ODGOVARATI ZA OVE OPTUŽBE

Milica Bisić za Kurir, međutim, tvrdi da ništa od onoga što je Marinković izneo na konfereciji za novinare nije tačno i da se ova hajka protiv nje vodi upravo zato što je od poverenika od javnog značaja zatražila da se preispita kako su njena primanja od 1,4 miliona dinara dospela u javnost.

– Za ovako teške optužbe neko će morati da odgovara. Ovo tim pre što samo neko ko ne zna šta je baza podataka može da tvrdi da može da se iznese i da sam to uradila. Mislim da je to odgovor na moju tužbu, koju sam podnela zbog toga što je moja pojedinačna poreska prijava objavljena u javnosti. To je mogao da uradi samo neko iz PU, jer je reč o podacima koji su strogo poverljivi. Neko je to zloupotrebio – kaže Bisićeva za Kurir.

Gde je sve radila Bisićeva

– saradnik u vladi Zorana Đinđića
– savetnik ministra finansija Mlađana Dinkića
– savetnik u vladi Milorada Dodika
– savetnik ministra finansija Lazara Krstića
– konsultant KPMG
– konsultant mnogih velikih firmi

Šta je sve izneto

– podaci građana, firmi i MUP
– veza između PIB preduzetničke radnje i matičnog broja vlasnika
– podaci o poreskim obveznicima sa istorijom statusa PIB
– podaci o delatnostima poreskih obveznika

(Slađana VUkašinović, Kurir)

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …