Home / AKTUELNO / UKRAJINA PROGLASILA RATNO STANJE, RUSIJA ZATRAŽILA HITAN SASTANAK SB UN (VIDEO)

UKRAJINA PROGLASILA RATNO STANJE, RUSIJA ZATRAŽILA HITAN SASTANAK SB UN (VIDEO)

Napetosti na relaciji Moskva-Kijev nastavljaju da rastu nakon vesti da su ruske snage zaplenile tri ukrajinska vojna broda u Crnom moru

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku da uvede ratno stanje na teritoriji te zemlje u trajanju od 60 dana. Odluku o tome treba da potvrdi Vrhovna rada Ukrajine, preneo je Sputnjik.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je ranije da u slučaju uvođenja ratnog stanja u toj zemlji Kijev neće izvoditi ofanzivne operacije.

Prema njegovim rečima, proglašenje ratnog stanja neće uticati na situaciju u Donbasu, kao ni na odnos Ukrajine s međunarodnim partnerima.

Prethodno je ruski FSB saopštio da su Ukrajinski brodovi „Berđansk“ „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, koji su nezakonito presekli granicu sa Rusijom, zadržani, kao i da je protiv njih upotrebljeno oružje.

Ističe se i da je trojci ranjenih ukrajinskih vojnika pružena sva neophodna medicinska pomoć, te da oni nisu životno ugroženi.

Portal „Kerč.info“ objavio je video preleta ruskih jurišnih aviona Su-25, koji patroliraju iznad Kerčkog prolaza zbog provokacije brodova ukrajinske mornarice.

Prema izvorima portala, video su snimili očevici koji su se nalazili nedaleko od Krimskog mosta.

Jutros su tri ukrajinska broda povredila granicu Rusije i uputila se ka Kerčkom prolazu. Posle nekoliko sati, iz luke Berđansk su krenula još dve oklopne topovnjače klase „Gjurza“, ruski vojni brodovi i tegljač su zatvorili prolaz ka zalivu, a jurišnici Su-25 su upućeni da patroliraju vazdušnim prostorom.

Po podacima krimske pogranične uprave FSB, ukrajinski brodovi su izvodili opasne manevre i ignorisali legitimne zahteve ruske strane.

Rusija je zatražila održavanje vanrednog zasedanja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije u Azovskom moru, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri toj međunarodnoj organizaciji Dmitrij Poljanski.

Poljanski je naveo da je Rusija zatražila sastanak u ponedeljak od 11.00 sati.

„U vezi s opasnim razvojem situacije u Azovskom moru i događajima koji su usledili Rusija je zatražila da se pod hitno sazove otvoreno zasedanje SB ujutru 26. novembra s tačkom ’Održavanje međunarodnog mira i bezbednosti‘“, rekao je Poljanski.

NATO POZIVA NA SUZDRŽANOST

NATO pažljivo prati sva dešavanja u Azovskom moru i u Krečkom moreuzu, u stalnom je kontaktu sa ukrajinskim vlastima i poziva na suzdržanost, izjavila je predstavnica Alijanse Oana Lungesku.

U potpunosti podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i pravo na navigaciju u njenim teritorijalnim vodama.

– Pozivamo Rusiju da osigura pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru u skladu sa međunarodnim pravom – navodi se u saopštenju koje je poslato svim predstavnicima Alijanse.

Check Also

DAVILI GA KOLENOM: DEMONSTRANTI U BEOGRADU SPASILI MLADIĆA, DOK SU GA HAPSILI “CIVILI”! (VIDEO)

Devojka koja je očigledno bila sa njim u društvu, vikala je „civilima“ da ga puste, …