Home / AKTUELNO / UPOZORENJE NARODNE BANKE SRBIJE: Nemojte NIKAKO da nasednete na ovu PREVARU!

UPOZORENJE NARODNE BANKE SRBIJE: Nemojte NIKAKO da nasednete na ovu PREVARU!

5004Foto: Profimedia/Corbis

U procesu razvoja tržišta platnih usluga i učesnika na tom tržištu NBS je, do sada dala devet dozvola za pružanje platnih usluga privrednim društvima koja su za to ispunila predviđene uslove

Narodna banka Srbije nedavno je upozorila građane da ne plaćaju komunalije, telefon i druge troškove preko firmi koje neovlašćeno pružaju platne usluge. Građani i firme kojima su neophodne ove usluge su, zapravo, zaštićeni samo preko agencija kojima je NBS izdala dozvole.

U procesu razvoja tržišta platnih usluga i učesnika na tom tržištu NBS je, do sada dala devet dozvola za pružanje platnih usluga privrednim društvima koja su za to ispunila predviđene uslove.

Na internet prezentaciji NBS, u delu Platne usluge i elektronski novac, nalaze se Registri platnih institucija i institucija elektronskog novca koje imaju odgovarajuću dozvolu centralne banke, koji sadrže podatke i o ovlašćenim zastupnicima preko kojih ove institucije mogu vršiti plaćanje – kažu u NBS.

Osim Tenfora, EKI Transfersa, Dajners klub internešnela, VIP sistema, Ipej SEE-a, Pejspota i COA, platne usluge u Srbiji, bez dobijanja posebne dozvole NBS, mogu pružati još samo banke i javni poštanski operator – neposredno ili posredstvom svojih ovlašćenih zastupnika.

Štete koje mogu pretrpeti oni koji se odluče za “fantomske firme” su višestruke.

– Ako građani i pravna lica obavljaju poslove platnog prometa preko onih koji nezakonito pružaju platne usluge, postoji visok nivo izvesnosti da korisnici takvih usluga mogu pretrpeti znatnu štetu, da planirana transakcija neće biti izvršena, odnosno da sredstva neće biti prosleđena krajnjem primaocu plaćanja, dakle subjektu kome su namenjena. Napominjemo da bi efikasna i blagovremena zaštita njihovih prava i eventualni povraćaj novčanih sredstava u ovom slučaju bili gotovo onemogućeni – upozoravaju u centralnoj banci.

Takođe ističu da su za neovlašćeno pružanje platnih usluga u našem zakonodavstvu predviđene i krivičnopravne sankcije. Nedavno je, nakon sprovedene kontrole, subjektima koji neovlašćeno rade banka izrekla novčane kazne i zabranu obavljanja ovih poslova.

(S.V.)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …