Home / AKTUELNO / UZBUNA U JAPANU: Rusija šalje ratne avione na Kurile, koje Tokio smatra svojom teritorijom (VIDEO)

UZBUNA U JAPANU: Rusija šalje ratne avione na Kurile, koje Tokio smatra svojom teritorijom (VIDEO)

Ruski premijer Dmitrij Medvedev odobrio je raspoređivanje ruskih ratnih aviona na spornom ostrvu nedaleko od Japana, ubrzavši militarizaciju tog područja u vreme kada su odnosi Moskve i Tokija napeti zbog postavljanja američkog sistema protiv projektila

Medvedev je dopustio ruskom ministarstvu odbrane da koristi civilni aerodrom na ostrvu Iturup, kako se naziva u Rusiji, ili Etorofuu, kako ga zove Japan, za svoje avione.

Ostrvo je jedno od četiri koja su zauzele sovjetske snage na kraju Drugog svetskog rata, a nalazi se severoistočno od Hokkaida. Spor oko tih ostrva, koji se u Rusiji nazivaju Kurilski, a u Japanu Severne teritorije, toliko je osetljiv da Moskva i Tokio još nisu potpisali mirovni sporazum koji bi potvrdio formalan završetak rata.

Odluka je doneta pred sastanak zamenika ministara spoljnih poslova dve zemlje o saradnji na spornim ostrvima i u vreme kada je Rusija zabrinuta da Japan dopušta SAD da koristi njegovu teritoriju kao svoju vojnu bazu u severnoj Aziji koristeći kao izgovor pretnju Severne Koreje.

Nije jasno hoće li ruski avioni biti raspoređeni na ostrvu stalno. Japanska ambasada u Moskvi je ocenila da je ruska odluka protivna onome što Tokio želi da postigne.

– Mislimo da bi to moglo rezultirati jačanjem ruske vojne sile na četiri ostrva, a to je u suprotnosti sa japanskim stanovištem o tim ostrvima. Treba da rešimo sam teritorijalni spor kako bismo rešili srž ovakvih problema. Tokio će nastaviti razgovore s Rusijom u cilju rešavanja šireg teritorijalnog spora – poručila je ambasada.

Pogledajte video:

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …