Home / U FOKUSU / ŠTA JE TO PUTIN URADIO? Neobjašnjiv i šokantan zaokret prozapadne vlade u Argentini ka Rusiji..

ŠTA JE TO PUTIN URADIO? Neobjašnjiv i šokantan zaokret prozapadne vlade u Argentini ka Rusiji..

Činilo se da je Rusija izgubila svoj uticaj u Argentini nakon što je na vlast došao prozapadni predsednik Maurisio Makri. Iznenada, Makri je najavio nastavak strateške saradnje sa Rusijom, i otvorio vrata za ruske državne gigante industrije atomske energije i gasa, kao što su Rosatom i Gazprom.

Nakon što su levičarske snage napustile vlade Argentine i Brazila, razdora u MERCOSUR-u po pitanju Venecuele, smrti Fidela Kastra, odlaska Rafaela Korea iz politike, činilo se da je gubitak uticaja Rusije u Latinskoj Americi samo pitanje vremena. Predsednik Vladimir Putin nije rekao ništa o Brazilu toko poslednjeg samita BRICS-a.

Međutim, predsednik Argentine, Maurisio Makri, nedavno je posetio Moskvu i ovaj događaj je razbio pesimizam. Posle njegove pobede 2015. godine, svi sporazumi Argentine sa Rusijom su suspendovani. Ovi sporazumi uključuju projekte poput nuklearne elektrane Atuča, prodaju aviona presretača Su-24, i izgradnju stanice GLOSNASS. Govorilo se da su Kinezi brzo presreli ruske atomske interese u Argentini.

Ipak, kao rezultat posete Moskvi od 23-24. januara, predsednik Argentine je neočekivano izjavio da su odnosi između Rusije i Argentine “strateški“.

“Posebno smo zainteresovani za razvijanje veza u oblasti energetike, poljoprivredne industrije, infrastrukture, logistike, mašinstva, uključujući i železnički sektor, jer Rusija ima veliko iskustvo u tome“, rekao je predsednik Argentine Maurisio Makri u intervjuu za TASS.

“Postoje ruske kompanije, kao što su Rosatom i Gazprom, koje žele da učestvuju u energetskom sektoru Argentine, i mi im otvaramo vrata“, dodao je Makri.

Memorandum o razumevanju je potpisan u istraživanju i proizvodnji uranijuma u Argentini, kako bi Argentina postala svetski proizvođač uranijuma.

Da li se Makri pretvara u proruskog političara? Ruski projekti su zaista atraktivni. Rosatom pruža kompletan kompleks za izgradnju i održavanje nuklearne elektrane – od ekstrakcije i sirovih materijala, do popravki i zamene opreme.

Drugo, Rusija prenosi tehnologiju, dok Kina privlači svoje snabdevače i izvođače radova. Treće, očigledno je da SAD napuštaju region zbog Trampove izolacione politike i smanjuju ekonomsku pomoć zemljama regiona. SAD prekidaju dugoročne ugovore sa svojim susedima širom kontinenta i grade protekcionističke barijere.

Nedavna istraživanja Gallup-a su pokazala da je odobravanje akcija američke administraije opalo u svim zemljama Latinske Amerike u proseku za 24% u 2017. godini (u Argentini – 13%).

Rusija je otvorena za snabdevanje tradicionalnim izvozom iz Latinske Amerike, uključujući i iz Argentine, u kontekstu rata sankcijama.

“Mi (Argentina) težimo da postanemo strateški dobavljač. Spremni smo da isporučimo meso, voće i pasulj u Rusiju. Tokom sastanka sa Vladimirom Putinom, razgovarali smo o mogućnostima da se sklopi sporazum o saradnji između MERCOSUR-a i Evroazijske ekonomske unije“, rekao je Makri u Moskvi.

Zamenik pomoćnika američkog sekretara za odbranu, Frenk Mora, direktor Latinoameričkog programa na Međunarodnom univerzitetu Floride (FIU), požurio je da kaže da Rusi planiraju da se mešaju u izbore u Kolumbiji, Meksiku, Argentini, Peruu, Kostariki i Brazilu.

Kao što možemo videti, Rusija ne mora nigde tražiti kandidate. Argentinski predsednik Makri je pokazao da će kandidat bilo koje geopolitičke orijentacije tražiti saradnju sa Rusijom, jer ruski projekti stvaraju poslove, prenose napredne tehnologije, a Rusija je uvek tu da pomogne kada je to potrebno. Na primer, Rusija je ponudila svoju pomoć Argentini u potrazi za nestalom podmornicom.

Vodeći istraživač Centra za iberijske studije Instituta za Latinsku Ameriku Ruske akademije nauka, kandidat istorijskih nauka Najla Jakovljeva, rekla je da ruska vlada vodi pragmatične i razumne politike, dok ruske korporacije nude profitne poslove.

“Rusija se ne takmiči sa Argentinom na inostranim tržištima, imamo različitu robu i različite izvoze. Latinska Amerika ovih dana više nije prioritet Sjedinjenim Državama, a ruske pozicije u regionu sada mogu predstavljene kao vrlo povoljne. Trampov protekcionizam otvara nove mogućnosti za Rusiju, i ovo je jedinstveni trenutak koji moramo iskoristiti“, dodala je ona.

Webtribune.rs

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …