Home / AKTUELNO / UZBUNA U PENTAGONU: Snimljen ruski tajni laserski borbeni sistem- „Peresvet“ (VIDEO)

UZBUNA U PENTAGONU: Snimljen ruski tajni laserski borbeni sistem- „Peresvet“ (VIDEO)

Sveže satelitske fotografije pokazuju najnoviji laserski borbeni sistem Peresvet u regionu Ivanovo, u blizini baze interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) u Tejkovu.

Objekti najnovijeg ruskog laserskog borbenog sistema Peresvet nalaze se (geografska širina 56,898855; geografska dužina 40,578283) u regionu Ivanovo, u blizini pozicije 2426. tehničke raketne baze 54. Gardijske raketne divizije Strateških raketnih snaga Rusije.

Formacija raketa u Tejkovu je opremljena sa putno-mobilnim interkontinentalnim balističkim raketama Topol i novijim Jars.

Peresvet je jedan od najnaprednijih i tajnih ruski borbenih sistema. Kako prenose lokalni mediji, ovaj novi borbeni laserski sistem rešava zadatke vazdušne i raketne odbrane.

Obraćajući se naciji 1. marta, predsednik Putin je otkrio da je Rusija “postigla značajan napredak u laserskom oružju“ i da su “borbeni laserski sistemi“ počeli da se isporučuju vojsci prošle godine.

Putinovi komentari su upotpunjeni video snimkom koji pokazuje ono što izgleda da je teškalaserska platforma postavljena na kamionu, čije ime i nameravana svrha ostaju klasifikovani. “Ne želim da otkrivam više detalja. Još nije vreme. Ali stručnjaci će shvatiti da se sa takvim naoružanjem ruski odbrambeni kapacitet umnožio,“ dodao je Putin.

19.jula, rusko Ministarstvo odbrane je objavilo novi video koji prikazuje neke od najnovijih ruskih borbenih laserskih sistema.

Video snimak prikazuje vojnu jedinicu, koja radi sa najmanje dva borbena laserska sistema Peresvet montirana na kamionu, uz nekoliko vozila za komandu i podršku.

Kada se rasporedi, ovaj kompleks se otvara i prikazuje uređaj poput topa, što je verovatno laserski sistem.

Tačna svrha ovog kompleksa se i dalje čuva u tajnosti. To može biti sistem za ometanje, koji može laserskim zrakom da “zaslepi“ optičku elektronsku opremu neprijateljskih vozila, jer je nekoliko prototipova takvih sistema razvijeno od strane Sovjetskog Saveza.

Ranije, bivši zamenik ruskog ministra odbrane Jurij Borisov je rekao da su “borbeni laserski sistemi“ o kojima je Putin govorio u svom Obraćanju naciji u martu zapravo dostavljeni oružanim snagama zemlje prošle godine.

Iako su se nekada mogli naći samo u delima fikcije, Borisov je rekao da su takvi uređaji sada veoma stvarna i neophodna sredstva modernog ratovanja.

Webtribune.rs

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …