Home / AKTUELNO / VELIKA KRIZA: Merkelovoj partneri otkazuju podršku, nemačka vlada pred PADOM..?!

VELIKA KRIZA: Merkelovoj partneri otkazuju podršku, nemačka vlada pred PADOM..?!

Pritisak na nemačku kancelarku Angelu Merkel raste iz minuta u minut, prenose nemački mediji.

Sestrinska partija vladajuće nemačke Demohrišćanske unije (CDU), Hrišćansko-socijlana unija (CSU) iz Bavarske, pripretila je kancelarki da će joj otkazati podršku ukoliko ne pooštri svoje imigracione mere.

Predsednik partije CSU Horst Zehofer izjavio je da je spreman da nastupi sam ukoliko kancelarka ne promeni kurs, a sa njim se složio i premijer Bavarske Markus Soder (CSU) koji je naglasio da je njihov zahtev da se migrantima koji su već registrovani u drugim EU zemljama odbije boravak u Nemačkoj, piše nemački Bild.

Ovakav potez stavio bi nemačku vladu na ozbiljan test i uveo u novu krizu koja bi potencijalno pretila padom.

– Ljudi su izgubili strpljenje. CSU stoji. Sada moramo da dokažemo da stojimo iza svojih stavova – izjavio je Soder.

CSU je poprilično konzervativnija partija u odnosu na svog koalicionog partnera CDU. Otpočetka kritikuju Merkelinu migracionu politiku, a zalagali su se i za labavljenje sankcije Rusiji. Bavraska, tradicionalno uporište CSU je kao najbogatija nemačka regija od presudne važnosti za funckionisanje nemačke vlade i ekonomije.

CSU je takođe, s obzirom na verski sastav stanovnika Bavarske, daleko bliža Rimokatoličkoj crkvi od CDU i vrlo često se smatra daleko konzervativnijima po mnogim društvenim pitanjima.

Na poslednjim izborima u septembru, na kojima su dve partije tradicionalno nastupile zajedno, CDU i CSU osvojili su 246 mesta u Bundestagu, od čega 46 pripada poslanicima Hrišćansko-socijalne unije. Zajdeno sa SPD forimrali su vladu sa 53,4 odsto poslaničkih mesta od čega socijaldemokrate imaju 20,5 procenata.

Check Also

CENE NEKRETNINA U SRBIJI ĆE PASTI PREKO NOĆI- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

VEĆ MESECIMA cene kvadrata u Beogradu i širom Srbije ne prestaju da rastu. Kvadrati u …