Home / AKTUELNO / VELIKA PREDNOVOGODIŠNJA PUTINOVA PRES-KONFERENCIJA: „Tačno je da Amerika ima više i raketa, i podmornica, i nosača aviona, ali mi smo zbog ovoga jači od svakog agresora..!“

VELIKA PREDNOVOGODIŠNJA PUTINOVA PRES-KONFERENCIJA: „Tačno je da Amerika ima više i raketa, i podmornica, i nosača aviona, ali mi smo zbog ovoga jači od svakog agresora..!“

Rusija ne spori da je američka armija moćna, ali svoje Oružane snage smatra moćnijim od sile svakog mogućeg agresora – rekao je Vladimir Putin povodom saopštenja Stejt departmana da je današnja armija SAD najmoćnija vojna sila u istoriji čovečanstva.
putin
Na svojoj tradicionalnoj prednovogodišnjoj velikoj pres-konferenciji, ruski lider je istim povodom dodatno razjasnio:

„Zbog čega su zvaničnici aktuelne administracije (SAD) odjednom počeli da tvrde da su oni najjači i najmoćniji? U redu je, tamo kod njih zaista ima više i raketa, i podmornica, i nosača aviona, mi to ne osporavamo, ali govorimo da smo mi naprosto jači od svakog agresora i da to je tako“.

Još je dodao: „Nisam slučajno rekao da smo jači od svakog mogućeg agresora. To je veoma važno. A ko je za nas agresor? Onaj ko potencijalno može napasti Rusku Federaciju. Dakle: mi smo jači od svakog potencijalnog agresora. To i danas mogu da ponovim! I zbog modernizacije Oružanih snaga i stanja u njima, a i zbog naše geografije i istorije.“

Putin je naveo da je polovina svog naoružanja Oružanih snaga RF proizvedena poslednjih godina i moderna, a da će udeo najmodernijeg do 2021-ve biti povećan na 70 odsto.

Naglasio je da ne vidi ništa neobično u izjavi novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa o jačanju američkog nuklearnog arsenala, pa se ponovo vratio na tvrdnju Stejt departmana koju je izgovorio njegov portparol Džon Kirbi:

„U izjavi novoizabranog predsednika SAD nema ničeg novog. On je za vreme predsedničke kampanje govorio o neophodnosti da SAD ojačaju nuklearnu komponentu svojih Oružanih snaga. Nema su ništa neobično. Da budem iskren, začudile su me izjave oficijelnih lica aktuelne američke administracije koja su iz nekog razloga počela da dokazuju da su Oružane snage SAD najmoćnije u svetu. To niko ne osporava“.

Još je – zamoljen da objasni zbog čega je juče posebno apostrofirao ruske strateške nuklearne snage – dodatno razjasnio:

„Ne skrivamo da smo odradili veliki posao u modernizovanju svog raketno-nuklearnog potencijala. To se tiče naših Raketnih strateških snaga na kopnu, a i na moru. Naša Ratna flota dobila je nove atomske strateške podmornice sa novim tipovima raketa. Isti je slučaj i sa avijacijom: i sa samim avionima i sa naoružanjem koje nose. A sve radimo strogo u skladu sa sporazumom START-3.“

U ovom kontekstu je Putin podsetio da su SAD 2001-ve izašle iz sporazuma o protivraketnoj odbrani i objavile: da ono što će činiti nije upereno protiv Rusije:

„Na to sam im rekao da ćemo mi morati nekako da odreagujemo. Odgovor je bio: „Radite šta želite… Eto, mi to i činimo.“

Zamoljen da otkrije da li se u Kremlju analiziraju ozbiljne promene u koje je svet ušao i da prokomentariše tvrdnju Baraka Obame da „Putina podržava 37 odsto birača Republikanske partije“ i da bi se Ronald Regan zbog toga „prevrnuo u grobu“, ruski lider je rekao i ovo:

„Obamina administracija i rukovodstvo Demokratske partije SAD sve svoje neuspehe pokušavaju da svale na spoljne faktore. A Demokratska partija nije izgubila samo predsedničke, nego i izbore za oba doma Kongresa SAD. Zar smo im mi i to odradili, zar je to moje delo? Stvari uopšte ne stoje tako… U SAD postoji jaz između gledanja elite i narodnih masa na to šta je dobro… A to što značajan deo republikanskih birača podržava predsednika Rusije – ja to čak ne povezujem sa sobom. Naravno, dobro je što u SAD postoje ljudi koji prema nama imaju simpatije zbog našeg pristupa tradicionalnim vrednostima. Dobro je jer je to pretpostavka da odnose među tako moćnim zemljama kao što su SAD i Rusija možemo graditi na bazi obostranih simpatija naroda“.

„A što se Regana tiče – produžio je Putin – mislim da bi se obradovao što predstavnici njegove partije pobeđuju na svim frontovima, a bilo bi mu drago i zbog upravo izabranog predsednika koji je suptilno osetio raspoloženje američkog društva i na toj liniji išao do kraja, mada niko – osim nas ovde – nije verovao da će pobediti“.

Na ovom mestu je Putin dobio aplauz, a u nastavku je dodao:

„A istaknute demokrate iz američke istorije verovatno bi se zbog svega prevrnule u grobu. Ruzvelt bi sigurno, a on je bio istaknuti čovek svetske i američke istorije koji je u najtežim godinama Velike depresije i u Drugom svetskom ratu ujedinio naciju. A današnja američka administracija u njoj izaziva podele, to je apsolutno očevidno. Pozvanje elektora da ne glasaju za Trampa – to je korak ka podeli nacije. Uzgred: za Trampa nisu glasala dva, a za Klintonovu četiri elektora, što znači da su demokrate i na tom planu izgubile. Eto, gube na svim stranama, a krivce traže sa strane. Treba umeti gubiti dostojanstveno“.

Državnički mudro, Putin je na kraju podvukao: „Želim da sa novoizabranim predsednikom SAD, kao i sa budućim liderima Demokratske partije, gradimo konstruktivne odnose koji bi bili u korist SAD i Ruske Federacije i naroda naše dve zemlje“.

Dopisnik The Wall Street Journal Nejtan Hodž upitao je predsednika RF: „Da li su u sledećoj godini mogući prevremeni predsednički izbori?“

Putin mu je odmah postavio kontrapitanje za koje je dobio aplauz nekoliko stotina ruskih i stranih novinara: „A u kojoj zemlji?“

Hodž je odmah dodao: „U Rusiji“.

Usledio je kratak odgovor: „To je moguće, ali nije svrsishodno“.

(Fakti)

Check Also

OTKRIVENA VELIKA ZAVERA PREMA HRVATSKOJ: U TOKU JE UNIŠTAVANJE PRIVATNOG SMEŠTAJA I MALIH PRIVREDNIKA- EVO ŠTA SE DOGAĐA

“Hrvatski, privatni smeštaj nije dostojan da primi strane turiste”; “Ne možeš nameštajem iz 80-tih očekivati …