Home / AKTUELNO / VELIKI OBRT ZBOG PRITISKA – Vučić razmišlja da raspiše nove parlamentarne izbore!

VELIKI OBRT ZBOG PRITISKA – Vučić razmišlja da raspiše nove parlamentarne izbore!

Nakon što je Vučić najavio da možda neće biti premijer, njegovi koalicioni partneri poručuju da neće ući u vladu bez lidera SNS na njenom čelu.
aleksandar-vucicSrbija bi već na jesen mogla ponovo na birališta jer se najozbiljnije razmatra raspisivanje prevremenih predsedničkih, beogradskih, ali parlamentarnih izbora zbog najnovijih pritisaka spolja, saznaje Kurir.

Novi parlamentarni izbori pokucali su na vrata svih političkih aktera u Srbiji posle izjave mandatara Aleksandra Vučića da neće biti premijer u vladi koju ne može da podrži. On je priznao da ima problema i da nije nikakav hir u pitanju, uz opasku da ga nije briga za podršku ambasadora, aludirajući da su i moćne države umešale prste u sastavljanje njegovog novog kabineta.

Zajednički stav

Reagujući na ovu izjavu, lideri stranaka koje su koalicioni partneri SNS poručuju da ne pristaju da budu u vladi čiji premijer ne bi bio Vučić. Lider PS Aleksandar Vulin poručio je da ne može da garantuje da će biti u Nemanjinoj ako Vučić ne bude premijer. On je upozorio i da je spreman da istupi iz vladajuće koalicije ukoliko nju ne predvodi lider SNS.

I šef SPS Ivica Dačić za Kurir upozorava da, po cenu izbora, ne pristaje da bilo ko sem Aleksandra Vučića vodi novu vladu.

– Vučić premijer ili novi izbori, ne prihvatamo druge varijante – poručio je juče Dačić.

Da je vlada bez Vučića osuđena na propast, smatra i lider SDPS Rasim Ljajić.

– Kao manjinski partner, SDPS ima i moralnu i političku obavezu da podrži svakoga za mesto premijera koga predlože SNS i sam Vučić. Vlada bez Vučića bila bi kratkog veka, jer bi bila s manje kredibiliteta i vrlo ranjiva za napade opozicije. Uostalom, celu kampanju vodili smo govoreći da je Vučić naš premijer – kaže Ljajić.

Da postoje problemi u formiranju vlade, ukazao je i vojvođanski premijer Igor Mirović, upirući prstom u Istok i Zapad.

– Neophodno je da se formira republička vlada, koja će delovati isključivo u interesu države, a ne u interesu bilo koga van Srbije kome, eventualno, ne odgovara način na koji je srpska vlast do sada funkcionisala. Upravo za takvu vladu, koja radi u interesu Srbije, Aleksandar Vučić je zajedno sa SNS i jeste dobio poverenje na izborima – rekao je Mirović.

Kao što je Kurir već pisao, Srbiju do kraja godine najverovatnije čekaju predsednički izbori jer bi se na taj način iz trke za šefa države eliminisala dva kandidata koja bi najviše ugrozila kandidata SNS – zaštitnik građana Saša Janković, kome baš u vreme redovnih izbora ističe mandat ombudsmana, i Vuk Jeremić, koji je usred kampanje za generalnog sekretara UN.

– Osim toga, spojeno s predsedničkim i gradskim izborima, novo biranje poslanika Skupštine Srbije tako će najmanje koštati. Izbori u Beogradu su gotovo izvesni, imajući u vidu da je i sam Vučić rekao da je vrh Beograda umešan u aferu rušenja Savamale, zbog čega trenutno ne uživa veliko poverenje među žiteljima prestonice. I predsednički i gradski izbori tako će malo poraniti s obzirom na to da im je redovan termin proleće 2017. godine – objašnjava naš izvor.

Realna opcija

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da su parlamentarni izbori jedna od realnih opcija.

– Tome kumuju veliki pritisci stranaca, ali i apetiti saboraca, koji ispostavljaju velike zahteve. To je jasna poruka Vučića svojim koalicionim partnerima da, ako budu previše insistirali na svojim zahtevima, mogu da im se dese novi izbori – smatra Anđelković.

I njegov kolega Branko Radun kaže da ne isključuje nove izbore.

– Vučić je poslao poruku strancima koji očigledno žele da utiču na politiku buduće vlade i kadrovska rešenja. Izbori nisu nemogući, za sada je mala šansa, ali jeste jedna od opcija – procenjuje Radun.

(Kurir)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …