Home / AKTUELNO / Mihajlovićva: Spremite se za rušenje po Srbiji!

Mihajlovićva: Spremite se za rušenje po Srbiji!

zorana- mihajlovic- sns 1Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila danas da će vrlo brzo početi rušenje nelegalnih objekata u Srbiji, koji su bez dozvole građeni nakon usvajanja Zakona o ozakonjenju objekata.

– Očekujem u najskorijem periodu da počne rušenje, satelitski snimak je dostupan, Republički geodetski zavog da je platio, tako da imamo sve što je potebno da krenemo u taj proces.

Trenutno se na celoj teritoriji Srbije snimaju objekti i komisije popisuju objekte na terenu – rekla je Mihajlovićeva novinarima u Čačku.

Reč je o bespravnim objektima koji ne mogu da budu ozakonjeni, kao i objektima koji su građeni nakon donošenja Zakona o ozakonjenju bespravnih objekata, koji je usvojen u novembru 2015. godine.

Ministarka je kazala da će objekti biti rušeni na osnovu satelitskog snimka na osnovu kojeg će se upoređivati stanje, da li je nešto građeno posle donošenje zakona.

Dosta neobičnih situacija

– Ima dosta neobičnih situacija, pa često inspektori to ne urade na pravi način. Urade rešenje o rušenju, jer vide da je nešto napravljeno nakon donošenja zakona, a onda upute stranku na ozakonjenje – to ne može.

Sve što je napravljeno bez dozvole nakon usvajanja Zakona o ozakonjenju objekata i nakon satelitskog snimka ide na rušenje – poručila je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da će Ministarstvo već sutra imati oko toga sastanak u Beogradu, koji ima najveći broj nelegalnih objekata.

– Sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim smo napravili tim i krećemo u ubrzavanje tog procesa, što znači rušenje i veću kontrolu inspekcije. Mislim da u mnogim gradovima mora da se povećaju kapciteti inspekcije, koja mora odgovorno da radi svoj posao – istakla je Mihajlović.

Vojni aerodormi Lađevci i Ponikve i za civilni saobaćaj

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila danas da će ove godine biti potpuno osposobljeni vojni aerodromi Lađevci i Ponikve za civilni saobaćaj.

– Ove godine će poleteti avioni sa Lađevaca kod Kraljeva, ali tu imamo i Ponikve kod Užica. Ta dva aerodroma će biti potpuno osposobljena. Mi smo to obećavali još u aprilu, ali smo morali da obezbedimo i dodatni novac koji je potreban da to budu aerodromi za mešoviti aviosaobraćaj” – rekla je Mihajlovićeva novinarima u Čačku.

Ona kaže da je tu najviše vremena potrošeno na administativno-birokratskim stvarima, koje se još sprovode u saradnji sa Ministarstvom odbrane.

– Kada je reč o Lađevcima u pitanju je deo vojnog aerodroma i to što moramo još da produžimo pistu i samo to je bio razlog zašto avion još nije poleteo sa tog aerodroma – kazala je ministarka.

Ona je dodala da je osposobljavanje tih aerodroma za civilni saobaćaj važno ne samo za putnicke već i kargo letove.

KORIDOR 11 Država ništa ne duguje, deonica Ljig-Preljina do kraja avgusta

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da država ne duguje nijedan dinar izvođačima na Koridoru 11 i da će deonica Ljig-Preljina biti puštena u saobraćaj u predviđenom roku do kraja avgusta.

Na pitanje novinara da li Koridori Srbije imaju dugovanje prema preduzeću Azvirt iz Azerbejdžana od 26 milona evra, a koje je glavni izvođač radova na toj deonici, kao i da li bi radovi mogli da budu zaustavljeni, Mihajlovićeva je rekla da ništa nije zaustavljeno i da nije reč o dugovanju.

– Novac postoji i sada je na Ministarstvu finansija Azerbejdžana da odobri aneks sporazuma – rekla je Mihajlovićeva novinarima u Čačku.

Ona je poručila da država, Koridori i Putevi Srbije ne duguju nijedan dinar nijednom izvođaču.

– Ništa ne stoji, do kraja avgusta će biti puštena ta deonica Koridora 11. Azvirt i kineski Sinohidro imaju konzorcijum i sa njima razgovaramo o nastavku gradnje obilaznice oko Beograda – naglasila je Mihajlovićeva.

Na pitanje kada će se graditi Koridor 11 od Čačka do granice sa Crnom Gorom, ministarka je navela da se razgovara sa kineskim partnerima i kompanijama o modelima finansiranja.

– Još smo u dilemi o načinu finansiranja, to nije frekventan put, ali je strateški važan, jer nije samo povezivnje Srbije i Crne Gore već izlazak na more i luku. Tako da još razgovaramo da li kredit ili bar na jednom delu da imamo koncesiju. Nije nam jednostavno da tako veliki novac uzmemo iz kredita – kazala je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će nakon formiranja nove vlade biti jasnija slika kako će biti obezbeđen novac za taj autoput.

Most na čačanskoj obilaznici do 20.avgusta

Mihajlovićeva je izjavila danas i da most preko Zapadne Morave na obilaznici oko Čačka mora sada da se rekonstruiše, iako je turistička sezon u jeku, i najavila da će radovi biti gotovi do 20. avgusta.

Ona je odgovarajući na pitanja novinara rekla da je građevinska sezona uvek u jeku tokom leta i da su stručnjaci rekli da most mora što pre da se rekonstruiše.

– “Takođe, jul i avgust su u samim gradovima manje frekventni iako je Čačak tranzitni grad. Rok je da do 20. avgusta bude gotov, ne volim da se mešam stručnjacima u posao i ako oni kažu da taj most mora da se sredi, mi smo izdvojili novac i podržali” – navela je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da će Putevi Srbije ubrzati radove kako bi se što pre normalizovao saobraćaj.

V. d. direktora „Putevi Srbije“ Zoran Drobanjak je rekao da na tom mostu skoro ništa da nije rađeno gotovo 40 godina i da je došlo krajnje vreme za rekonstrukciju da bi mogao da nastavi da se koristi.

On je komentarišući inicijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića da meštani Goračića kod Čačka dobiju put, rekao da Putevi Srbije i Ministarstvo građevinarstva finansiraju gradnju 1,4 kilometra tog puta, koji će biti gotov u narednih 15 do 20 dana.

On je kazao da i da će tri kilometra regionalnog Prijevorskog puta u tom kraju biti obnovljeno tokom avgusta, kao i da će biti povećana bezbednost saobraćaja pošto će biti napravljeni trotoari.

(Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …