Home / AKTUELNO / VELIKI PREOKRET NA BLISKOM ISTOKU: Si Đinping razgovarao sa kraljem Salmanom, obećao vojno prisustvo a zauzvrat dobio…

VELIKI PREOKRET NA BLISKOM ISTOKU: Si Đinping razgovarao sa kraljem Salmanom, obećao vojno prisustvo a zauzvrat dobio…

500

Kineski predsednik Si Đinping juče je telefonom razgovarao sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom.

Salman je istakao da je kineski narod dobio mnogo uspešnim održavanjem 19. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine (KPK).

– Odnosi Saudijske Arabije i Kine postigli su ogroman napredak. Saudijska Arabija želi da sa Kinom unapređuje bilateralnu saradnju kroz Zajedničku komisiju na visokom nivou dveju zemalja, rekao je Salman.

On je dodao da će Zajednička komisija raditi na povezivanju saudijske strategije „Perspektiva 2030“ sa kineskom inicijativom „Pojas i put“, kao i na produbljivanju saradnje u oblastima energije i finansija.

– Saudijska Arabija želi da bude važan partner Kine u zalivskom području i ulaže napore u jačanje bilateralnih, svestranih strateških odnosa partnerstva, što je u skladu sa interesima dveju zemalja, a i doprinosi i svetskom i regionalnom miru i stabilnosti, rekao je Salman.

Si Đinping je izjavio da strateško međusobno poverenje i obostrano korisna saradnja između Kine i Saudijske Arabije neprekidno napreduju.

– Kineska odluka o produbljivanju strateške saradnje sa Saudijskom Arabijom neće se menjati bez obzira na promene međunarodne i regionalne situacije. Kina podržava Saudijsku Arabiju u težnji da zaštiti državni suverenitet, kazao je predsednik Si.

Dvojica lidera su razmenila mišljenje o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkih interesa.

(cri.cn, Pravda)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …