Home / AKTUELNO / Vlada usvojila zakon: Javni beležnici će davati 30% svoje zarade sudovima!

Vlada usvojila zakon: Javni beležnici će davati 30% svoje zarade sudovima!

Predloženim izmenema Zakona koje je danas usvojila Vlada Srbije predviđen je, pored ostalog, novi namet javnim beležnicima, tako da bi ubuduće 30 odsto njihovih prihoda išlo za poboljšanje rada sudova.

notar-javni-beleznik

Prema tom predloženom zakonskom rešenju, javni beležnik je dužan da 30 odsto od naplaćene nagrade za svoje usluge bez PDV-a, plati na račun propisan za uplatu javnih prihoda u roku od 15 dana od naplate.

Taj iznos se raspodeljuje za tekuće rashode sudova i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u sudovima, kao i druge rashode i investicije za sudove, u skladu sa zakonom, navodi se u predloženim izmenama u koje je Tanjug imao uvid.

Među usvojenim rešenjima, koje je predložilo Ministarstvo pravde Vladi, omogućeno je da pored javnih beležnika ugovore o prometu nepokretnosti mogu da sačinjavaju advokati i građani uz solemnizaciju kog javnog beležnika.

Predloženim promenama na taj način se omogućava da pored javno beležničkog zapisa, ugovori o prometu nepokretnosti mogu sačinjavati i u pismenom obliku, s tim da je neophodno da prođu postupak solemnizacije javnog beležnika kako bi stekli svojstvo javne isprave.

Iz ovoga je izuzeto sačinjavanje ugovora o prometu nepokretnosti za poslovno nesposobna lica, odnosno ta forma ugovora može biti sačinjena jedino u formi javnobeležničkog zapisa, dakle kod javnog beležnika.

Izmenama Zakona o javnom beležništvu predviđeno je i rešenje da za javnog beležnika u, na primer Aranđelovcu, može da konkuriše i kandidat koji živi u Beogradu, s tim što je dužan da do dana polaganja zakletve promeni mesto prebivališa u mesto mesto za koje je imenovan za javnog beležnika (Beograd u Aranđelovac).

Ove zakonske izmene kao i izmene Zakona o prometu nepokretnosti čiji je predlog Vlada usvojila biće razmatrane po hitnoj proceduri u skupštini Srbije i trebalo bi da stupe na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Advokati koji su već 50 dana u štrajku u celoj Srbiji, odbili su u ponedeljak predlog Ministarstva za izmene Zakona o javnim beležnicima, jer nisu u skladu za njihovim zahtevima.

(Tanjug)

Check Also

FRANCUZI ŠOKIRANI: U SRBIJI ISELJAVAJU 20.000 LJUDI ZBOG 312 RADNIH MESTA!?

Francuska nacionalna televizija, u udarnom terminu, kritikovala je projekte Rio Tinta u Srbiji. Posebno je …