Home / AKTUELNO / Evo šta traže advokati, a šta im je ispunjeno!

Evo šta traže advokati, a šta im je ispunjeno!

Advokati, prema rečima predsednika Advokatske komore Srbije Dragoljuba Đorđevića obustavom rada u vidu protesta traže samo tri stvari: Dogovor oko poreske politike prema paušalnim obveznicima poreza i doprinosa, izmene Zakona o javnim beležnicima i pratećih zakona i smenu ministra pravde Nikole Selakovića.

srbija skupstina

Ono što su tokom protesta od 10. septembra dobili je prema Đorđevićevim rečima samo “poruka od ministra pravde Nikole Selakovića da je konačno shvaćeno da Zakon o javnom beležništvu i pratećim zakonima mora da se menja”.

S druge strane, ministar pravde Nikola Selaković izašao je u javnost sa tvrdnjom da je “dogovor postignut, da su advokati dobili sve što su tražili u izmenama koje je vlada usvojila, kao i da se nada da neće doći do zloupotrebe ovlašćenja koja su dobili ovim izmenama“.

On je dodao i da je izmenama kojima se omogućava da se uz javnobeležnički zapis, ugovori o prometu nepokretnosti sačinjavaju i u drugom pisanom obliku, predviđeno da i 30 odsto naknade javnog beležnika ide u državni budžet.

– U odnosu na 2013, godinu, advokati će morati da plaćaju najmanje 41, 17 odsto, pa sve do neverovatnih 300 odsto veći porez nego prethodne godine. Pretočeno u cifre, ako je neko na primer 2013. godine plaćao 50.000 dinara, ove godine će plaćati najmanje – 80.000, odnosno i do 200.000 dinara – počinje priču za Telegraf predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević dodajući da advokati hoće da plaćaju porez, ali da ne žele da budu opljačkani!

– Ministar pravde nam je izašao u susret time što je rekao da ćemo plaćati 10 odsto veći porez u odnosu na 2013, međutim nije precizirao glavnu stvar – misli li pritom da to važi od januara 2014., jer ukoliko važi, recimo od novembra nama neće mnogo značiti – ističe Đorđević.

On je dodao i kada će problem sa kojim se suočavaju po njihovom mišljenju biti rešen:

– Problem će biti rešen kada ministar finansija bude izašao u javnost i rekao da će advokati imati 10 odsto veći porez od 1. januara 2014. godine, kao i da će biti stavljena van snage sva rešenja koja su advokati do sada dobili. Problem će biti rešen i kada ministar finansija bude rekao i potpisao da će onima koji su platili razliku po važećim rešenjima od 41, 17 odsto i više biti vraćen novac sa kamatom – rekao je Đorđević.

Predsednik Advokatske komore objasnio je i na šta se konkretno odnosi drugi zahtev – Izmene Zakona o javnim beležnicima i pratećih zakona.

– Čak 63 odsto nepokretnosti u Beogradu su nelegalne i nisu upisane. Javni beležnici u skladu sa donesenim zakonom ne mogu sačinjavati u formi javno-beležničkog zapisa ugovore o prometu ovih nepokretnosti što unosi ogromnu pravnu nesigurnost, koja može dovesti do pravnog haosa – objasnio je Đorđević dodajući da Zakon o javnim beležnicima treba izmeniti tako što će se vratiti Zakon o javnim beležnicima iz 2011. sa dopunom da će se za sve privatne pravne poslove ugovori moći sačinjavati od strane advokata i građana i da za takve ugovore neće biti potrebna potvrda sadržine (solemnizacija) od strane javnog beležnika već samo overa potpisa stranaka sa potvrdom identiteta od strane javnog beležnika (legalizacija).

Inače, Vlada Srbije je odlučila da će građani moći ugovor o nepokretnosti da sastave kod advokata, a zatim da ga odnesu kod notara da ga zavede.

Ministar pravde Nikola Selaković kazao je Tanjugu da je Vlada Srbije usvojila predlog izmena zakona o javnom beležništvu i da će se sada notarima ukinuti eksluzivitet u sastavljanju ugovora o prometu nepokretnosti, a da to neće povećati troškove građana.

Selaković je objasnio i da će sada građani moći da sastave ugovor kod advokata ili nekog pravnika, a zatim odnesu kod notara da taj ugovor zavede, solemnizuje.

– Plaćaće se na dva mesta, ali se neće plaćati nikako više nego da odete samo kod notara. Ostavljeno je na izbor građanima da li će ići kod advokata, pa kod notara, ili samo kod notara, u svakom slučaju to neće biti skuplje – kazao je ministar i dodao da je ove izmene zakona predložio advokatima na sastancima, ali da su oni to odbili.

Ministar je istakao i da je ovim ispunjen još jedan zahtev advokata koji štrajkuju, odnosno da je rešen problem poreza i ekskluziviteta notara, što dokazuje da je štrajk advokata ispolitizovan.

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o izmenama zakona o notarima i o prometu nepokretnosti zakazana je za 3. novembar.

(K. V., Telegraf)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …