Home / AKTUELNO / VLADIKA ATANASIJE: MILO JE OTPADNIK OD SVOGA NARODA, A CRNOGORCI NISU POSTOJALI KAO NACIJA DO 45-te

VLADIKA ATANASIJE: MILO JE OTPADNIK OD SVOGA NARODA, A CRNOGORCI NISU POSTOJALI KAO NACIJA DO 45-te

Umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački g. Atanasije (Jevtić) poručio je danas predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da vlast kvari čoveka, a da apsolutna vlast apsolutno kvari čoveka.

U poruci koju je crnogorskom predsedniku uputio posredstvom Radija „Svetigora“, Vladika je rekao da Đukanović ne zna istoriju, a još manje zna šta je Crkva.

„On je skoro izjavio da oni neće otimati hramove, ali i da je te hramove, navodno, Srbija 1918. godine prisvojila sebi. Gospodine Đukanoviću, kad je postala ta čuvena nacija? Ne država – drugo je država, a drugo nacija. Vas je stvorio Lenjin kao naciju“, naglasio je on.

Kazao je da je Lenjin 1920. godine izjavio da na Balkanu neće biti komunizma dok se ne slomi kičma srpskom narodu.

„I oni su posle preko Tita 1945. godine proglasili te novopečene nacije. Isto kao u Ukrajini koja se zvala Malorusija. Ima Belorusija i Velikorusija. A oni su napravili od Ukrajinaca naciju. Doduše Ukrajina je bila pre toga u ropstvu poljskog carstva katoličkoga i već je bila počela da se izvitoperuje. Crna Gora nije bila u ropstvu. Prema tome, Crnogorce je kao naciju stvorio Tito“, kazao je on.

Vladika Atanasije je kazao da Srbija, budući da tada Crnogorci nisu postojali kao nacija, nije mogla 1918. da im uzme hramove.

„To je bio jedan narod sve do 1945. godine. I kako smo onda mogli da prisvojimo hramove?! Mitropolit Mitrofan Ban, koji je bio Mitropolit na Cetinju, bio je prvi predsedavajući zajedničkog sabora kada su se objedinjavale naše pokrajinske Crkve, podeljene pre toga Austrougarskom, Mletačkom, Otomanskom imperijom“, podsetio je umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački.

Poručio je Đukanoviću da prvo nauči istoriju, da se smiri i vrati svome poreklu.

„On se odriče svoga porekla kao takav. Jedan je to narod bio. I sada narod kaže: Crna Gora i Srbija, to je jedna familija. On je otpadnik od svoga naroda i hoće svima sebe da nametne kao meru. Nažalost, to su pretenzije svih vlastodržaca. Staro je pravilo da vlast kvari čoveka. A apsolutna vlast apsolutno kvari čoveka. To mu je moja poruka“, zaključio je Vladika Atanasije (Jevtić).

Check Also

SNIMAK KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: POGLEDAJTE ŠTA MONSTRUM RADI NA SAHRANI ĐOKIĆA (VIDEO)

Goran Džonić stajao je u pozadini. On je bio u blizini mrtvačkih kola dok je …